Dostupni linkovi

Šefica vlade Hongkonga razgovarala sa građanima kako bi rešili krizu


Keri Lam
Keri Lam

Šefica vlade Hongkonga Keri Lam sastala se danas sa više od 130 građana na stadionu u Hongkongu kako bi razgovarali o višemesečnim prodemokratskim protestima.

Prisutni građani izabrani su nasumično od više od 20.000 prijavljenih, a samo 30 njih je moglo da se obrati najduže po tri minuta.

Građani su kritikovali Lam da je vlada ostala gluva na pozive za demokratske reforme koji su upućivani sa demonstracija, prenosi Beta pozivajući se na AP.

Oni su govorili o aroganciji vlade koja je ignorisala demonstrante što je kulminiralo nasiljem na protestima i osudili nasilje policije za vreme demonstracija.

Ovo je bio prvi dijalog od početka protesta u junu.

Proteste je izazvao zakon o izručivanju zatvorenika Kini koji je kasnije poništen. Međutim demonstracije su nastavljene sa novim zahtevima u pet tačaka.

Pored Lam prisustvovalo je još nekoliko članova kabineta, koji su pažljivo slušali obraćanja građana preko dva sata.

Lam je priznala duboko nepoverenje građana u njenu vladu i policiju i obećala je da će povratiti poverenje javnosti.

Ona je ponovila da nasilje mora da prestane kako bi se podržala vladavina prava i dodala da će se istražiti navodi o nasilju policije.

Kritičari su dijalog, koji je emitovan uživo, nazvali političkom predstavom kako bi se umirili demonstranti pred velike skupove planirane ovog vikenda uoči proslave Nacionalnog dana Kine 1. oktobra.

"Ovo nije samo PR, već je cilj da donese promene", rekla je Lam i dodala da je ovo "dobar prvi korak".

Stotine ljudi formiralo je ljudski lanac u blizini stadiona na kom se odvijao dijalog. Oni su nosili banere i skandirali, a ostali su ispred stadiona i kada se dijalog završio.

XS
SM
MD
LG