Dostupni linkovi

Novalić razrješio svog savjetnika jer je bio osuđivan


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBIH) Fadil Novalić
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBIH) Fadil Novalić

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBIH) Fadil Novalić u četvrtak je razriješio dužnosti sa mjesta savjetnika Muhameda Gurbetu, a nakon informacije da je premijerov savjetnik osuđivan.

Novalić je za ovu informaciju čuo na konferenciji za novinare, održanoj u Sarajevu, nakon sjednice entitetske Vlade. Novinari su ga pitali da prokomentariše navode online magazina Žurnal o tome da je Gurbeta u maju 2016. godine pravosnažno osuđen presudom Općinskog suda u Bugojnu zbog zlouptrebe položaja, pronevjere u službi i poreske utaje.

„Nikad nisam bio upoznat s tim da je on osuđen, a jednostavno nisam ni posumnjao, jer je on čak dostavio i uvjerenje Suda sa pečatom i potpisom kojom se naglašava da nije osuđivan. Uradio sam ovo nakon današnjih saznanja iz predostrožnosti, jer Vlada FBiH nema nadležnosti da provjerava zvanične dokumente iz pravosudnih institucija. Gurbeta od danas više nije moj savjetnik“, kazao je Novalić.

Muhamed Gurbeta obavljao je dužnost savjetnika premijera Federacije za finansije i odnose s međunarodnim institucijama.

Magazin Žurnal u četvrtak je objavio da je Sud Bosne i Hercegovine prije tri godine osudio Muhameda Gurbetu na šest mjeseci zatvora zbog krivotvorenja službene isprave, dok je u maju 2016. godine pravosnažna postala i presuda Općinskog suda u Bugojnu kojom je bivši direktor Binasa osuđen zbog zlouptrebe položaja, pronevjere u službi i poreske utaje.

XS
SM
MD
LG