Dostupni linkovi

Vučić u UN: Rešenje za Kosovo da nijedna strana ne dobije sve


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, da rešenje za Kosovo mora da bude postignuto tako da nijedna strana neće dobiti sve, ali da će dobiti dovoljno.

„Mi očekujemo od sveta, posebno od velikih sila, da vide, razumeju i podrže naše pozicije i argumente, kao i da ne podržavaju poteze koji idu u suprotnom smeru, kao što su to radili u ključnim godinama od 1999. do 2008“, poručio je Vučić.

„Kao što je Džon Kenedi rekao, mi ne možemo da pregovaramo sa ljudima koji kažu - ono što je moje je moje, a ono što je tvoje, oko toga može da se pregovara“, dodao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je put ka rešenju usporen zbog "tenzija i unilateralnih poteza Prištine".

"Pošto su uveli carine u novembru 2018. godine izgubili smo oko 350 miliona evra do avgusta ove godine", rekao je predsednik Srbije.

On je poručio da Srbija bira nezavisnu spoljnu politiku i nezavisno donošenje odluka.

„Uvek se hvalimo dobrim i prijateljskim odnosima koje imamo sa Kinom, Rusijom i sve bolje i bolje odnose sa SAD. Da li smo kupili prirodni gas ili čokoladu, uvek biramo najkvalitetnije i nije nam bitno šta misle velike sile o tome“, rekao je predsednik Srbije.

On je dodao da Srbija ceni stara prijateljstva i da želi da izgradi nova, da poboljša saradnju sa svim azijskim, afričkim i latinoameričkim zemljama.

Govor je završio porukom na srpskom jeziku „Balkan balkanskim narodima“.

XS
SM
MD
LG