Dostupni linkovi

Hamnei osudio stav Evrope prema Iranu


Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei osudio je danas "jasno neprijateljski stav" nekih evropskih zemalja "prema iranskoj naciji", prenosi sajt Hamneija.

"Evropljani dolaze i predstavljaju se kao posrednici, kažu mnoge stvari, ali su svi šuplji", rekao je iranski vođa.

On je kazao da evropske države, najvjerovatnije, neće pomoći Iranu protiv američkih sankcija i da Teheran, po tom pitanju, treba da odustane od svake nade.

"Uprkos njihovim obećanjima, Evropljani poštuju američke sankcije i nisu preduzeli nikakav postupak, najverovatnije neće ništa ni ubuduće učiniti za Iran. Tako da bi trebalo odustati od nade", izjavio je Hamenei.

On je istakao da ne treba da bude poverenja u zemlje koje nose "zastavu neprijateljstva" prema islamskom sistemu na čelu sa SAD i pojedinim evropskim državama.

Hamnei je to rekao posle neuspeha evropske inicijative predvođene Francuskom da se smanje tenzije između Teherana i Vašingtona, kao i nakon zajedničkog saopštenja Berlina, Pariza i Londona u kojem se navodi da je Iran odgovoran za napade na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

Velika Britanija, Francuska i Nemačka, koje su potpisnice nuklearnog sporazuma sa Iranom iz 2015. godine, pokušale su da uspostave trgovinski mehanizam za razmjenu humanitarne i prehrambene robe sa Teheranom nakon što su se SAD prošle godine povukle iz dogovora i ponovo uvele sankcije Islamskoj Republici.

Međutim, taj mehanizam još nije u funkciji.

Iran je u više navrata najavio da će obnoviti svoje aktivnosti u nuklearnom programu ukoliko evropske države ne učine više na zaštiti njegove ekonomije od uticaja američkih sankcija.

Vrhovni vođa je podsetio da bi Iran mogao da pregovara s celim svetom, osim s "Amerikom i cionističkim režimom".

Predsednik Irana Hasan Rohani je na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku odbio sastanak sa svojim američkim kolegom Donaldom Trampom dok američke sankcije protiv Irana budu na snazi.

Stalne tenzije između Irana i SAD posebno su ojačale od maja 2018. godine kada su se SAD povukle iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i ponovo uvele sankcije toj zemlji.

XS
SM
MD
LG