Dostupni linkovi

Tramp: Nisam vršio pritisak na Zelenskog da pokrene istragu o Bajdenu


Volodimir Zelenski i Donald Tramp u Njujorku, 25. septembra
Volodimir Zelenski i Donald Tramp u Njujorku, 25. septembra

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas u Njujorku da nije vršio pritisak na predsednika Ukrajine da pokrene istragu o njegovom mogućem rivalu na predstojećim američkim predsedničkim izborima, demokrati Džozefu Bajdenu.

Tramp je to izjavio na sastanku sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim na marginama 74. godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN, navodi Asošiejted pres, dan pošto je Predstavnički dom pokrenuo postupak za opoziv predsednika SAD.

Na osnovu saznanja da je Tramp u telefonskom razgovoru 25. jula tražio od Zelenskog da otvori istragu protiv Bajdena i njegovog sina Hantera, pokrenuta je formalna istraga o opozivu predsednika SAD, uz tvrdnju da je zloupotrebio ovlašćenja tražeći pomoć strane vlade kako bi došao do prljavštine o političkom suparniku i time povećao svoje šanse na izborima u novembru 2020.

Upitan o tom telefonskom razgovoru s Trampom, Zelenski je danas kazao da je to bio "dobar i normalan razgovor" tokom kojeg je s američkim predsednikom razmotrio "mnoge stvari".

"Niko nije vršio pritisak na mene", dodao je Zelenski.

Bela kuća je ranije danas objavila sažetak transkripta telefonskog razgovora od 25. jula, iz kojeg se vidi da je predsednik SAD više puta tražio od Zelenskog da sarađuje sa američkim ministrom pravde Vilijamom Barom i Trampovim advokatom Rudijem Đulijanijem u cilju istrage protiv Bajdena, potpredsednika SAD od 2009. do 2017. godine, u vreme administracije Baraka Obame.

Razgovor pokazuje da je Tramp tražio od Zelenskog, 25. jula, da istraži kandidata Demokratske stranke Džoa Bajdena, čiji sin je radio za ukrajinsku gasnu kompaniju.

Pominje se i istraga internet kompanije CrowdStrike u slučaju hakovanja servera Demokratske stranke uoči predsedničkih izbora u SAD 2016. godine.

Dvojica predsednika složila su se u oceni da Evropa mnogo manje pomaže Ukrajini nego SAD.

XS
SM
MD
LG