Dostupni linkovi

Makron: Uspostavljeni uslovi za dijalog Vašingtona i Teherana


Emanuel Makron i Hasan Rohani, Njujork
Emanuel Makron i Hasan Rohani, Njujork

Francuski predsjednik Emanuel Makron izrazio je uvjerenje da su uspostavljeni uslovi za susret lidera Irana i SAD-a, ali da je odluka na njima da li će do tog susreta i doći, prenosi Rojters.

"Vjerujem da su sada stvoreni uslovi za brzi povratak pregovorima. Sada je na Iranu i SAD da iskoriste te uslove i da rade na tome na ponovnom pokretanju dijaloga", rekao je Makron pred povratak u Pariz iz Njujorka, gdje je prisustvovao Generalnoj skupštini UN.

Francuski lider u proteklih nekoliko sedmica pokušava da smiri tenzije između Vašingtona i Teherana koje su pojačane nakon napada na saudijska postrojenja 14. septembra za koji SAD, Evropa i Saudijska Arabija okrivljuju Iran.

Makron je svoj dvodnevni boravak u Njujorku iskoristio za diplomatske napore kako bi pokušao da dođe do direktnog susreta između iranskog predsjednika Hasana Rohanija i američkog predsjednika Donalda Trampa iz bojazni da bi eventualni novi incident mogao izazvati sukob u regionu.

Međutim, pošto Rohani zahtijeva da SAD ukinu sankcije, a Vašington odbija razgovor dok Teheran ne dođe bezuslovno za pregovarački sto, šanse za napredak su veoma male, iako su oba lidera i danas u Njujorku.

XS
SM
MD
LG