Dostupni linkovi

Trump najavio objavljivanje transkripta razgovora sa Zelenskim


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i predsjednik SAD Donald Trump
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i predsjednik SAD Donald Trump

U posljednjem razvoju događaja oko Trumpove optužbe za korupciju bivšeg američkog potpredsjednika Joe Bidena i zahtjeva Kongresa da objavi informacije o razgovoru sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Trump je na Twitteru saopštio da će njegova administracija u srijedu objaviti transkript razgovora kojeg su dva predsjednika vodila u julu ove godine.

Trump je također rekao da će transkript pokazati da on nije vršio pritisak na Zelenskog da pokrene istragu protiv vodećeg demokratskog kandidata Joe Bidena.

Vodeći demokratski predsjednički kandidat i bivši potpredsjednik Sjedinjenih Država, Joe Biden, reći će u utorak da se slaže sa opozivom aktuelnog američkog predsjednika Donalda Trumpa, ukoliko republikanski predsjednik ne udovolji zahtjevima Kongresa za informacijama o Ukrajini i drugim pitanjima, saopštio je ranije glasnogovornik njegove kampanje, prenosi Reuters.

Biden se našao u središtu političkog vrtloga zbog izvještaja da je Trump vršio pritisak na ukrajinskog predsjednika da istraži Bidena i njegovog sina, što je pitanje koje je pojačalo demokratske pozive za Trumpovim opozivom sa predsjedničke pozicije.

Demokrate traže informacije u vezi sa Trumpovim telefonskim razgovorom sa ukrajinskim predsjednikom Zelenskim iz jula ove godine. Trump je priznao da je razgovarao o Bidenu sa Zelenskim ali negira da je uskratio 400 miliona dolara pomoći Ukrajini kao uslov za Zelenskog da pokrene istragu koja bi mogla naštetiti Bidenu.

Očekuje se da će Biden uskoro dostaviti izjavu u kojoj će, kako prenosi Reuters, istaći kako su 'posljednja Trumpova zlostavljanja prevazišla sva ranija', rekao je glasnogovornik Bidenove kampanje.

"Pozvat će Trumpa da udovolji zahtjevima Kongresa za informacijama u vezi sa pitanjem Ukrajine i drugim istragama i ako Trump ne pristane, Kongres nema druge opcije već da pokrene proces opoziva", rekao je glasnogovornik.

Biden koji predvodi u anketama za demokratskog kandidata za američke predsjedničke izbore u novembru 2020. godine, ranije je rekao da bi opoziv bio neophodan ukoliko Trump odbije da učestvuje u tekućim istragama.

Trump je u ponedjeljak rekao da nije pokušavao prisiliti Zelenskog tokom razgovora 25. jula da pokrene istragu o korupciji protiv Bidena i njegovog sina u zamjenu za američku vojnu pomoć.

U govoru pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, Trump je rekao da je želio zalediti novac za Ukrajinu, rekavši da bi evropske zemlje trebale pomoći Kijevu, ali da je promijenio mišljenje nakon što su ga 'zvali ljudi'.

Trump je također nazvao Bidenovog sina Huntera korumpiranim bez pružanja dokaza. Biden i njegov sin negiraju ove optužbe.

XS
SM
MD
LG