Dostupni linkovi

Bregu: Da Zapadni Balkan pokaže odgovornost za evropsku budućnost 


 Majlinda Bregu, sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC)
Majlinda Bregu, sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC)

Tokom neformalnog sastanka sa ministrima vanjskih poslova Zapadnog Balkana kojeg je organizovalo Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) danas u New Yorku, generalna sekretarka Vijeća, Majlinda Bregu rekla je da je sada pravi trenutak da Zapadni Balkan pokaže svoju snagu i odgovornost za evropsku budućnost.

"Trebamo se pozabaviti nedostacima akcionog plana za stvaranje Regionalnog ekonomskog prostora i prilagoditi ga tako da odgovara stvarnosti, odnosno uključiti socijalnu dimenziju u njegove ciljeve, osigurati slobodno kretanje građana širom regiona i brzo djelovati da se zaustavi pojava odlaska visokokvalifikovane radne snage", rekla je Bregu, prenosi agencija Fena.

"Mi se u Vijeću za regionalnu saradnju iskreno radujemo ohrabrenju koje dolazi od Evropske unije i očekujemo da će pregovori o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom biti otvoreni ove godine. S druge strane, region treba pokazati svoju predanost evropskom putu, kao i političku volju u rješavanju neriješenih bilateralnih pitanja koja utiču na cijeli region i stvaraju negativnu sliku Zapadnog Balkana", rekla je Bregu.

Učesnici sastanka izrazili su zadovoljstvo dosadašnjim postignućima u regionalnoj saradnji, te istakli važnost njenog daljeg jačanja za konkretne zadatke koji su pred regionom.

Također su naglasili važnost otvaranja pregovora o pristupanju Evropskoj uniji sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i ponovili da bi to bilo važno ne samo za njih već i za region u cjelini. Na sastanku se razgovaralo i o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, uz punu podršku regiona dogovoru koji bi doveo do normalizacije njihovih međusobnih odnosa.

Zamjenik generalnog direktora u Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Maciej Popowski i direktorica za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Genoveva Ruiz Calavera također su učestvovali na sastanku sa partnerima sa Zapadnog Balkana.

Ponovili su stav Generalne direkcije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju da bi skoro otvaranje pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom bilo u najboljem interesu cijele Evrope, jer bez integracije cijelog Balkana nema stabilne i sigurne Evrope.

Sastanak je organizovan na marginama 74. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a nakon ovog neformalnog okupljanja, dan kasnije, slijedi neformalni sastanak učesnika Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), kojim će predsjedavati Kosovo, koje trenutno predsjedava ovim Procesom.

Tokom službene posjete Sjedinjenim Američkim Državama tim Vijeća za regionalnu saradnju, predvođen generalnom sekretarkom Bregu imao je niz političkih konsultacija sa zvaničnicima State Departmenta i predstavnicima Svjetske banke, a održat će sastanke i sa službenicima Razvojnog programa Ujedinjenih nacija i zvaničnicima iz Jugoistočne Evrope, saopćio je Sekretarija Vijeća za regionalnu saradnju.

XS
SM
MD
LG