Dostupni linkovi

Gutereš upozorio da bi svet mogao da se raspoluti zbog SAD i Kine


Antonio Gutereš
Antonio Gutereš

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je danas svetske vođe na pretnju od toga da se svet raspoluti na dva dela sa dve najveće privrede SAD i Kinom koje formiraju rivalski internet, valute, trgovinu, finansijske propise i svoje sopstvene geopolitičke i vojne strategije u kojima nema pobednika.

U svom obraćanju o stanju sveta na početku Generalne debate na 74. godišnjem zasedanju Generalne skupštine UN Gutereš je rekao da taj rizik možda nije veliki ali je realan.

"Moramo učiniti sve što je moguće da izbegnemo veliki rascep i zadržimo univerzalni sistem, univerzalnu privredu sa univerzalnim poštovanjem međunarodnog prava; multipolarni svet sa jakim multilateralnim institucijama", rekao je šef svetske organizacije, predsednicima, premijerima, monarsima i ministrima iz 193 zemlje članice UN.

On je prikazao mračnu sliku podeljene i zabrinute planete koja je suočena sa klimatskom krizom, "alarmantnom mogućnošću" sukoba u Persijskom zalivu, širenjem terorizma i rastom nejednakosti. Gutereš je otvorio Generalnu debatu a po tradiciji odmah posle njega govori predstavnik Brazila, novi predsednik te zemlje Žair Bolsonaro, a zatim SAD, koje predstavlja predsednik Donald Tramp.

XS
SM
MD
LG