Dostupni linkovi

Mektić: Situacija u vezi s migrantima se ne pogoršava 


Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić je u utorak u Sarajevu izjavio novinarima da se situacija u vezi s migrantima ne pogoršava, da se "spletom raznih okolnosti čak i poboljšava, te da "broj migranata u BiH pada“, prenosi agencija Fena.

"Mislim da ih sad ima oko 3.500, a imali smo situacije kada ih je bilo i više od šest hiljada", kazao je Mektić nakon radno-konsultativnog sastanka koji je, na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, održan sa direktorima sigurnosnih agencija na nivou BiH o tome kako povećati efikasnost i uspostaviti bolje kapacitete za kontrolu i upravljanje migracijama koje se dešavaju u BiH.

Po njegovim riječima, ako se uspije održati ova dinamika, oko 3.500 migranata, sa sadašnjim kapacitetima imaju dovoljno mjesta "gdje bi mogli sačekati zimu, uvažavajući vremenske prilike koje će biti“.

"S tim da planiramo vrlo brzo, čekam još jednu odluku federalne vlade, osposobiti još jedan prihvatni centar, za svaki slučaj", kazao je Mektić.

Kaže da je dobro da su na današnjem sastanku saslušali direktore sigurnosnih agencija da vide na koji način, u okviru nadležnosti Vijeća ministara BiH, mogu poboljšati kapacitete rada ovih sigurnosnih agencija.

"Saslušali smo direktore. Uglavnom najviše se toga odnosilo na jačanje kadrovskih i tehničkih kapaciteta sigurnosnih agencija, a posebno je to interesantno u ovoj godini kad nemamo donesen budžet, tako da nema ni mogućnosti za neke kapitalne i druge investicije u okviru ovih sigurnosnih agencija", naveo je ministar Mektić.

Problemi koje su iznijeli direktori agencija odnose se uglavnom na kadrovsko jačanje i tehničko opremanje tih agencija.

"Imamo situaciju da Graničnoj policiji nedostaje 500 policajaca. Jedna petina policajaca nedostaje Graničnoj policiji", kazao je Mektić, dodajući kako su u toj instituciji raspoloženi da to popune, ali im treba omogućiti finansijska sredstva.

Govoreći o tehničkom jačanju, prije svega Granične policije, napomenuo je da postoje termovizijske kamere te da jedna takva kamera posebno opremljena zamjenjuje 50 do 80 policajaca. Kazao je da to imaju države oko nas, samo mi nemamo.

Mektić navodi kako bi "trebali da poboljšavamo i pravni okvir u kojem funkcionišemo - izmijenimo i prilagodimo određene zakone ovoj situaciji, a da istovremeno u naše zakonodavstvo ugradimo neke ili manje-više skoro sve evropske direktive koje su donesene na nivou EU, a tiču se ilegalnih migracija“.

"Saslušali smo direktore sigurnosnih agencija, vidjeli koji su njihovi ključni problemi. Dali su nam određene prijedloge, sugestije. Zamolio sam direktore da ostanu profesionalni, da rade časno, pošteno i profesionalno, da ne padaju pod bilo čije političke uticaje", kazao je Mektić.

Dodao je da "politika u značajnoj mjeri ometa rad ovih sigurnosnih agencija“.

"Mi smo jedina evropska država izvan Evropske unije koja nije potpisala operativni sporazum sa FRONTEX-om, evropskom institucijom za zaštitu granica i borbu protiv migracija od kojih možemo očekivati, od kojih bi mogli dobiti veliku pomoć, pa čak i u evropskim policajcima", istaknuo je ministar Mektić.

XS
SM
MD
LG