Dostupni linkovi

EU za dogovor u Crnoj Gori, opozicija za tehničku Vladu


Predstavnik opozicionog Demokratskog fronta Milutin Đukanović i Aleksandar Damjanović po dolasku na sastanak sa ambasadorima zemalja EU
Predstavnik opozicionog Demokratskog fronta Milutin Đukanović i Aleksandar Damjanović po dolasku na sastanak sa ambasadorima zemalja EU

Evropska unija traži od svih političkih partija u Crnoj Gori da učestvuju u radu Odbora za izmjenu izbornog zakonodavstva, dok opozicione stranke insistiraju na formiranju tehničke Vlade koja bi implementirala dogovor o izmjeni zakona koji utiču na regularnost izbornog procesa.

To su ključne inicijative sa sastanka koji su održali ambasadori zemalja Evropske unije i predstavnici opozicionih stranaka u Crnoj Gori, na inicijativu delegacije EU u Crnoj Gori.

Sve opozicione stranke čiji su predstavnici razgovarali sa ambasadorima Evropske Unije su saopštili da naredne parlamentarne izbore treba da kontroliše i sprovede tehnička Vlada, saopšteno je nakon dvočasovnog sastanka u sjedištu delegacije Evropske komisije u Podgorici.

Miloš Konatar ispred Građanskog pokreta URA je saopštio da ne postoji povjerenje da građani mogu glasati slobodno na narednim izborima:

“Očekujemo da se razgovara i o tehničkoj Vladi kao jedinom garantu i kako sveobuhvatnu izbornu reformu implementirati. Jasno smo ambasadorima prenijeli stav da, nakon posljednjih afera i sumnji u moguću korupciju, jednostavno nema povjerenja da se bez tehničke Vlade može reforma sprovesti u djelo i da građani mogu potpuno slobodno glasati na sljedećim izborima. Mislim da su ambasadori EU primili jasnu i jedinstvenu poruku opozicije”.

Do sastanka ambasadora Evropske unije i predstavnika opozicionih partija je došlo nakon neuspješne posljednje sjednice skupštinog Odbora za izmjenu izbornog zakonodavstva, na kojoj članovi odbora nisu stigli ni da utvrde dnevni red.

Potom je svim opozicionim partijama poziv na sastanak uputio Aivo Orav šef Delegacije EU u Crnoj Gori kako bi razmijenili stavove o aktuelnim političkim dešavanjima i radu privremenog parlamentarnog odbora za sveobuhvatnu reformu izbornih idrugih zakona.

Predstavnik opozicionog Demokratskog fronta Milutin Đukanović je saopštio da očekuje od EU da napravi pritisak prema vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista kako bi se sprovela demokratizacija izbornog procesa i neophodnne reforme.

“Mi smo već na ovom sastanku predložili neka rješenja koja se tiču identifikacije birača i predlog da se mora izvršiti evidencija birača i uvesti biometrijska lična karta. Dakle na potezu je Evropska komisija i Demokratska partija socijalista. Da vidimo da li iskreno postoji želja Evropske unije da izvrši pritisak na DPS. EU to vrlo lako može, a pritisak je jedino sredstvo koje DPS poznaje”, rekao je Đukanović.

Predstavnik Socijaldemokratske partije Raško Konjević rekao je da su sve partije koje su učestvovale na sastanku kazale da nemaju povjerenja u sprovođenje zakona ako to nije kreirano kroz određeni model tehničke Vlade.

Aleksa Bečić predsjednik Demokratske Crne Gore je ocjenio da njegova partija predlaže rješenja, ali i je iskoristio priliku da optuži vladajući DPS i dio opozicije za opstrukciju procesa reformi izbornih zakona:

“Mi sada blizu dva mjeseca od usvajanja Briselskog plana imamo konstantu opstrukciju. Sa jedne strane DPS-a koji simulira, fingira, fabrikuje i podmeće partijske materijale i partijske radne grupe međunarodnim zvaničnicima. Ali imamo opstrukciju jednog dijela opozicionih kolega koji konstantno napadaju i podmeću, vode negativnu kampanju, bježe od odgovornosti i reformi, ili izmišljaju neke zavrzlame kako bi se taj proces opstruirao”.

Raško Konjević iz Socijaldemokratske partije je ocjenio da je važno za Crnu Goru da se najprije dođe do administrativnog rješenja, a zatim do rješenja o implementaciji izmjena izbornih zakona, jer ne postoji povjerenje u sprovođenje zakona ukoliko to ne bude kreirano kroz određeni formu tehničke vlade, jer se pokazalo da institucije ne mogu da iznesu tu obavezu na pravi način.

Nezavisni poslanik Neđeljko Rudović se založio da opozicija formira jedinstvenu listu zahtjeva.

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori se nije oglašavala nakon sastanka sa predstavnicima crnogorske opozicije.

XS
SM
MD
LG