Dostupni linkovi

Zelenović: Naša odluka o bojkotu je definitivna


Nebojša Zelenović, lider “Zajedno za Srbiju”
Nebojša Zelenović, lider “Zajedno za Srbiju”

Nebojša Zelenović, lider “Zajedno za Srbiju” i jedan od čelnika opozicionog Saveza za Srbiju, za Radio Slobodna Evropa kaže da se, bez obzira za zaključak Vlade Srbije o unapređenju izbornih uslova, odluka tog opozicionog bloka da neće učestvovati na izborima, donesena 16. septembra, neće menjati.

“Naša odluka o bojkotu je definitivna, ali to ne znači da mi nećemo da razgovaramo sa ljudima iz Evropske unije ili sa bilo kim ko hoće da popravi ovu situaciju, ali sad smo došli u situaciju da je za ove izbore kasno, rekao je Zelenović.

“Reakcija Evropske unije i (Dejvida, predsednika spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta) Mekalistera je uvek dobrodošla, ali je zakasnila. Stigla je prekasno. I sad, jednostavno, i da se sve dogovori nema dovoljno vremena za izbore koji su najavljeni za mart 2020. Da li postoji ili ne postoji mogućnost da se pomere izbori, da li je to zakonito ili nije zakonito? Ja vam kažem da je sve moguće kad postoji politički konsenzus”, kaže Zelenović.

Podsetimo, Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici prvi zaključak o unapređenju izbornih uslova.

Precizirano je da funkcioner ne može da koristi javne skupove i susrete, niti javne resurse za promociju političkih stranaka.

Vlada posebno ukazuje na dužnost javnog funkcionera da uvek nedvosmisleno predoči sagovornicima i javnosti da li iznosi stav organa u kojem obavlja funkciju ili stav političke stranke, navodi se u saopštenju.

Nepridržavanje ovih pravila, kako je navedeno, Vlada će tretirati kao povredu radne obaveze koja podleže sankcijama iz radog prava, prekršajna i disciplinska odgovornost.

Zaključcima se uvode sankcije za upotrebu imovine javnih preduzeća u političke svrhe, zabrana stranačkih pritisaka na zaposlene u njima, predviđa se i izbor neimenovanih članova REM-a, a Agenciji za borbu protiv korupcije se daje rok od pet dana za odluke po prijavama za zloupotrebe u kampanji. Navodi se i da funkcioneri ne smeju obavljati političku aktivnost u toku radnog vremena.

XS
SM
MD
LG