Dostupni linkovi

U Kini upozorenje na težak smog u narednom periodu


Smog u Pekingu, fotoarhiv
Smog u Pekingu, fotoarhiv

Regioni na sjeveru Kine suočavaju se sa periodom zagađenja koji će trajati najmanje naredne dvije sedmice, saopšteno je u utorak iz kineskog Ministarstva za ekologiju, prenosi Rojters.

Kina 1. oktobra obilježava 70 godina od osnivanja Narodne Republike i Peking i susjedna provincija Hebej već sprovode vanredne mjere za jačanje bezbjednosti, ograničenje prodaje vatrometa i suspendovane su rudarske aktivnosti kako bi se izbjegla eventualna ometanja proslave.

Gradovi u regionu su, takođe, zbog pogoršanja kvaliteta vazduha za kraj septembra uveli rutinska ograničenja rada čeličana, termoelektrana i cementara.

Međutim, u saopštenju Ministarstva za ekologiju i okolinu ističe se da će vremenski uslovi širom istočnih priobalnih regiona u naredne dvije sedmice dovesti do gomilanja smoga u Pekingu i okolini.

"Nizak vazdušni pritisak istočno od planinskog vijenca Tajhang, između provincija Hebej i Hanan, omogućit će da se štetni gasovi kreću ka sjeveru u pravcu Pekinga, gdje će visok nivo vlažnosti ubrzati konverziju industrijskih i štetnih gasova iz vozila u štetne čestice smoga", napominje se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da je od lokalnih administracija u Pekingu i Tjanđinu, te u provincijama Hebej, Šanksi, Šandong, Henan, Anhuj i Đijangsu zatraženo da posebnu pažnju obrate na smog i da preduzmu neophodne mjere za smanjenje emisija štetnih gasova.

Kina često za zagađenje krivi nepogodne vremenske uslove, uključujući slab vjetar, vlažnost i visoku temperaturu.

XS
SM
MD
LG