Dostupni linkovi

Grčka: Štrajk radnika u saobraćaju zbog najavljenih reformi


Autobusi, Grčka
Autobusi, Grčka

Brodovi će danas ostati u lukama, a gradski autobusi, vozovi i tramvaji će saobraćati ograničeno jer su radnici u Grčkoj stupili u štrajk, prenosi Rojters.

Sindikat ADEDI, koji predstavlja oko pola miliona državnih službenika, saopštio je da će promjene koje administracija pokušava da usvoji u parlamentu ograničiti pravo na štrajk.

"Pravo na štrajk je glavno oruđe radnika i neophodno je da to pravo odbranimo svim mogućim sredstvima", ističe u saopštenju ADEDI.

Nova administracija grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa na vlast je došla uz obećanje da će ubrzati investicije i podstaći privredni rast.

Sindikat pomoraca PNO najavio je da će zbog štrajka trajekti ostati u lukama 24 časa, počevši od 6.00 časova.

Priobalne brodske firme zatražile su od sindikata da razmotri svoju odluku, navodeći da bi time mogli naškoditi ključnoj grani industrije u Grčkoj.

Sindikati su danas proglasili štrajk zbog poteza vlasti u promjeni određenih regulativa o obustavi rada za koje radnici smatraju da je pokušaj uspostavljanja kontrole nad njihovim udruženjima.

Sindikati koji radnike predstavljaju u raznim sektorima, od bankarstva do obdaništa, zatražili su od svojih članova da stupe u štrajk.

XS
SM
MD
LG