Dostupni linkovi

Ekshumirani posmrtni ostaci u Vlasenici i u okolini Prijedora


Arhivska fotografija: Ekshumacija kod Višegrada
Arhivska fotografija: Ekshumacija kod Višegrada

Na području mezarja Rakita u Vlasenici, na istoku bh. entiteta Republika Srpska, izvršen je proces ekshumacije, tijekom koje su na lokaciji izvan grobnih mjesta, pronađeni kompletni posmrtni ostaci jedne osobe, saopštilo je u ponedjeljak Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine (BiH).

“Posmrtni ostaci bit će transportirani u Komemorativni centar Tuzla, radi dalje antroploške obrade i uzimanja uzoraka za utvrđivanje identiteta osobe putem DNK analize”, kažu u Tužiteljstvu.

U saopštenju se dodaje da je na lokaciji bila prisutna istražiteljica iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, koja je pod nadzorom postupajućeg tužitelja, vodila proces ekshumacije, a sudjelovali su i djelatnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, ljekar sudske medicine, kao i policijski djelatnici PS Vlasenica, koji su osiguravali lokaciju.

Takođe, Tužiteljstvo je saopštio da je na području mjesta Rizvanovići kod Prijedora, počeo proces ekshumacije.

“Prilikom kopanja na mjestu ekshumacije, pronađeni su posmrtni ostaci, za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti,sa područja Rizvanovića i okolice Prijedora”, navodi Tužiteljstvo.

U saopštenju se dodaje da se proces ekshumacije i potrage za posmrtnim ostacima nastavlja, te da će nakon okončanja ekshumacije, posmrtni ostaci biti proslijeđeni na dalju antropološku obradu i utvrđivanje identiteta nestalih osoba, putem DNK identifikacije.

Istražitelji i stručno osoblje Tužiteljstva BiH, gotovo svakodnevno, sudjeluju u procesima ekshumacija i traženja nestalih osoba, na lokacijama diljem Bosne i Hercegovine.

Korićanske stijene: 'Tražim sina jedinca'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

XS
SM
MD
LG