Dostupni linkovi

Tramp: Nije mi potreban sporazum sa Kinom pre izbora 2020.


Američki predsednik Donald Tramp izjavio je večeras da nije neophodno postizanje trgovinskog sporazuma sa Kinom pre predsedničkih izbora u SAD zakazanih za 2020. godinu.

"Želimo potpuni sporazum, delimičan dogovor me ne zanima", rekao je Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare sa australijskim premijerom Skotom Morisonom.

"Mislim da mi to (sporazum) nije potrebno pre izbora", dodao je američki predsednik.

On je istovremeno rekao da je njegova administracija ostvarila veliki napredak u razgovorima sa Kinom.

Razgovori između SAD i Kine na nivou zamenika nastavljeni su danas drugi dan zaredom i Vašington je ukinuo carine na više od 400 kineskih proizvoda.

Tramp je naglasio da SAD zarađuju više milijardi dolara od carina uvedenih na kinesku robu i da će taj iznos uskoro dostići 100 milijardi dolara.

"Razgovori protiču dobro", naglasio je Tramp.

On je istakao da nije dovoljno to što se Kina saglasila da će kupovati američke poljoprivredne proizvode.

Među 437 proizvoda izuzetih od carina su, između ostalog su štampane ploče za grafičke procesore za ogrlice za pse, laminat i minijaturne novogodišnje lampice.

Delegacija od tridesetak kineskih zvaničnika, predvođenih sa zamenikom ministra finansija Lijao Minom, srela se danas sa svojim kolegama u kancelariji američkog trgovinskog predstavnika nedaleko od Bele kuće. Američku delegaciju predvodi zamenik trgovinskog predstavnika Džefri Geriš.

Kina i SAD od januara pregovaraju o sporazumu kako bi okončale trgovinski rat započet prošle godine, koji je rezultirao recipročnim kaznenim carinskim nametima na stotine milijardi dolara robe.

XS
SM
MD
LG