Dostupni linkovi

Greta Turnberg: Nadam se da je društvo došlo do prekretnice o klimi


Greta Turnberg
Greta Turnberg

Mlada aktivistkinja za klimu, Šveđanka Greta Turnberg, koja je inicijator skupova o klimi koji se danas održavaju širom sveta, izrazila je danas nadu da je društvo došlo do "prekretnice".

Iako nema zvaničnih podataka o broju učesnika na protestima širom sveta, Greta Turnberg je rekla u izjavi Frans presu da se raduje ako ih ima na milione.

"Cifre su neverovatne. Kada vidim video snimke, prosto ne verujem", rekla je tinejdžerka stara 16 godina pre nego što se pridružila skupu u Njujorku.

"Nadam se da će to biti prekretnica za društvo jer se vidi koliko je ljudi spremno da izvrši pritisak na političare, posebno pre samita UN o klimi naredne nedelje u Njujorku", rekla je mlada Šveđanka.

Nekoliko stotina hiljada učenika, studenata i radnika izašlo je danas na ulice gradova širom sveta, od Azije do Evrope, u okviru globalnog štrajka na kojem je upućen zahtev svetskim liderima, koji se okupljaju na samitu UN o klimi, da usvoje hitne mere da se spreči klimatska katastrofa.

Protesti su počeli na Pacifičkim ostrvima, najviše ugroženim zbog porasta nivoa mora, i u Australiji, gde su širom zemlje održane masovne demonstracije, od velikih priobalnih gradova Melburna i Sidneja do manjih mesta kao što je Alis Springs. Zatim su se protesti proširili na Japan, jugoistočnu Aziju, Evropu, Afriku i Bliski istok.

Greta Tunberg je skrenula pažnju svetske javnosti prošle godine kada je prestala da ide u školu petkom da bi protestovala ispred zgrade švedskog parlamenta.

Pridružili su joj se drugi učenici i osnovali pokret "Petkom za budućnost". Potom je to preraslo u nedeljne proteste širom sveta da bi se od vlada zahtevala akcija protiv klimatskih promena.

Njena organizacija "klimatskih štrajkača" ima nekoliko miliona pristalica širom sveta. Greta je u SAD stigla u avgustu, kada je uplovila u njujoršku luku brodom na solarni pogon, kako bi prisustvovala klimatskom samitu u UN.

XS
SM
MD
LG