Dostupni linkovi

Sedmi dan blokade Rektorata BU: Bez razgovora sa rektorkom


Studenti iz "Jedan od pet miliona" već sedmi dan blokiraju zgradu Rektorata zahtevajući od rektorke Univerziteta u Beogradu Ivanke Popović da na Radio-televiziji Srbije da preporuku premijerki Srbije Ani Brnabić da smeni ministra finansija Sinišu Malog zbog spornog doktorata.Tokom noći je u blokadi u zgradi Rektorata bilo oko trideset studenata, a studenti su spavali na podu u glavnom holu zgrade Rektorata.

Jedna od studentkinja iz organizacije "Jedan od pet miliona" Valentina Reković kazala je za agenciju Beta da bi bilo bolje da se ministar prosvete Mladen Šarčevič bavi pitanjima studenata i da pošto je to ministarstvo imalo dovoljno vremena da renovira Studentski grad, oni su tu rešili, kako je kazala Reković, da urade godinu dana pre održavanja Univerzijade.

"Ministar prosvete bolje da se bavi alternativnim rešenjima kako studenti ne bi bili iseljeni iz svojih studentskih domova i kako ne bi trpeli zbog nesposobnosti države da organizuje jedan međunarodni događaj", kazala je Reković za Betu.

Ona je navela da prošle godine Beograd nije bio učesnik Univerzijade zbog pronevere novca. Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović danas se nije pojavljivala ispred zgrade Rektorata, a njoj rok od sedam dana, kako je rekla Reković, još uvek traje.

Ona je rekla da sastanak Senata Univerziteta u Beogradu, koji je zakazan za danas u 14 časova, vidi kao posledicu nesposobnosti da se reše problemi.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je ranije danas da je univerzitet autonoman i da Vlada Srbije ne može da se meša u dešavanja u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, ali da ne bi trebalo da se meša ni opozicija.

"Ako neko sumnja u nečiju diplomu ili doktorat, mora da zna da je postupak u toku i da na to ne sme da se utiče, kao što se ne utiče na sudski postupak", rekao je Šarčević za RTS i dodao da nova akademska godina 1. oktobra počinje pod malo otežanim okolnostima, jer je zgrada Rektorata već sedam dana u blokadi.

XS
SM
MD
LG