Dostupni linkovi

Jemenski pobunjenici optužuju arapsku koaliciju za napade u Hodeidi


Ilustrativna fotografija

Jemenski Huti pobunjenici optužili su danas arapsku koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom za ozbiljnju eskalaciju napada u Hodeidi koja preti da poništi sporazum o primirju sklopljen u decembru u Švedskoj i za ponovno slanje snaga u taj strateški jemenski lučki grad, javlja AP.

"Intenzivni napadi na Hodeidu predstavljaju ozbiljnu eskalaciju koja može da uništi sporazum iz Švedske", rekao je Mohamed Abdesalem, jedan od vođa Hutija, prenosi njihova televizija Al Masira dan posle vazdušnih udara koje je koalicija prijavila.

Abdesalem je rekao da će koalicija biti odgovorna za posledice te eskalacije i da će se pažljivo pratiti stav UN.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom koja interveniše u Jemenu od 2015. godine na strani međunarodno priznate vlade, saopštila je juče da je krenula u vojnu operaciju protiv Hutija. To je prva saudijska akcija od napada 14. septembra na ključne saudijske naftne objekte, za koje su Huti preuzeli odgovornost.

Koalicija je juče saopštila da je uništila četiri lokacije koje se nalaze severno od Hodeide, gde pobunjenici sklapaju teledirigovane čamce i pomorske mine, prenela je saudijska novinska agencija SPA. Te lokacije se smatraju pretnjama za pomorsku bezbednost u strateškom prolazu Bab al Mandeb u južnom delu Crvenog mora.

Vođa pobunjenika je takođe optužio koaliciju da je zaplenila više brodova kod Hodeide, i da im ne dozvoljava da istovare teret u lukama tog grada, nazvavši to ratnim činom i agresijom.

Huti i dalje okupiraju luku Hodeidu uprkos sporazumu postignutom uz pokroviteljstvo UN i potpisanom 13. decembra 2018, čime se predviđa da predaju kontrolu te luke neutralnim snagama, i da se pobunjeničke i vladine snage ponovo rasporede oko grada.

Huti, koji su povezani sa Iranom, preuzeli su odgovornost za napade 14. septembra na naftne instalacije na istoku Saudijske Arabije. U tim napadima prepolovljena je saudijska proizvodnja nafte, što je izazvalo nagli svetski skok cena tog energenta. Rijad i Vašington ipak za te napade krive Iran, koji negira bilo kakvu umešanost.

XS
SM
MD
LG