Dostupni linkovi

Mladi u Mostaru protestovali zbog klimatskih promjena


Protest u Mostaru
Protest u Mostaru

Oko 200 srednjoškolaca, uglavnom učenika međunarodnog Koledža Ujedinjenog svijeta (United World College – UWC) Mostar, učestvovalo je u petak u protestnom maršu ulicama grada protiv klimatskih promjena.

"Spasimo svijet", "Naša kuća gori", "Nema plana B", "Zajedno u život ili zajedno u smrt", neki su od transparenata koje su učesnici okupljanja istakli na engleskom i bosanskom jeziku.

"Jutros sam ovdje, jer kao mlada osoba, jako sam zabrinut za svoju budućnost. Vlade od 1990. godine znaju za razmjere emisije karbona i klimatske promjene. Međutim, od tada, emisija karbona je porasla za 60 posto. Iskreno, strah me za vlastitu budućnost i zato sam danas ovdje i zato smo svi tu, jer vlade nas trebaju saslušati", izjavio je jedan od organizatora skupa, Joseph Knight, učenik UWC-a Mostar iz Cambridgea u Velikoj Britaniji.

On je dodao kako konačno treba prestati sa emisijom ugljendioksida.

"Došli smo danas ovdje da bi podigli svijest mladim ljudima i ostaloj populaciji u BiH i da bi privukli pozornost vlasti i ministara, kako bi poboljšali situaciju u BiH, a samim tim i u cijelome svijetu, što se tiče klimatskih promjena", izjavio je učenik UWC-a Mostar Stjepan Filipović, aktivista organizacije "Extinction Rebellion", koja je organizirala protestno okupljanje.

Filipović je naglasio kako su klimatske promjene u BiH već jako vidljive, te je podsjetio da je, na primjer ove godine, mjesec maj bio neuobičajeno kišovit, te da je Neretva puna plastike, kao i da je okoliš općenito zagađen. "Također, godišnje umre u BiH 44.000 stanovnika od posljedica klimatskih promjena", dodao je Filipović.

Učesnici protesta su u pratnji policije prošli kroz nekoliko ulica u centru Mostara, a najavljen je i svojevrsni performans, odnosno tehnika protesta nazvana 'Die-In', u kojoj učesnici imitiraju mrtva tijela, kako bi nagovijestili smrt planete Zemlje.

Inače, milioni mladih u cijelom svijetu danas izlaze na proteste, uoči klimatskog samita svjetskih lidera u New Yorku, zahtijevajući bržu reakciju na klimatske promjene.

Naučnici od ranije tvrde da je globalno zagrijavanje, usljed sagorijevanja fosilnih goriva, već dovelo do suša i toplotnih talasa, topljenja glečera, podizanja nivoa svjetskih mora i poplava.

XS
SM
MD
LG