Dostupni linkovi

Učenici počeli globalni štrajk zbog klimatskih promjena


Hiljade učenika napustili su danas učionice i izašli na ulice gradova u Australiji u okviru globalnih protesta sa zahtjevom da svjetski lideri na samitu UN usvoje hitne mjere za sprečavanje posljedica klimatskih promjena.

"Prestanite da negirate da Zemlja umire", pisalo je na jednom transparentu koji su đaci nosili u predgrađu Sidneja, prenosi Rojters.

Na društvenim mrežama prikazano je kako se učenici okupljaju širom zemlje, uključujući najveće gradove u Australiji i manja mjesta u unutrašnjosti.

Slični protesti, koje je inspirisala šesnaestogodišnja švedska aktivistkinja Greta Tunberg, planirani su za danas u oko 150 zemalja.

Cilj je da đaci i ostali ljudi iz čitavog svijeta zajedno izraze stav o posljedicama klimatskih promjena po našu planetu.

Štrajk će kulminirati u Njujorku, kada Tunbergova, koja je nominovana za Nobelovu nagradu zvog svog klimatskog aktivizma, bude vodila marš do sjedišta UN.

Samit UN okupiće 23. septembra svjetske lidere radi diskusije o strategiji za ublažavanje klimatskih promjena, poput prelaska na obnovljive energetske resurse sa fosilnih goriva.

Australijski ministar finansija Matijas Korman rekao je juče u parlamentu da učenici ne treba da učestvuju u ovom protestnom pokretu.

"Dok traje škola, đaci treba da budu u školi", rekao je Korman.

Danijele Porepilijasana, učenica srednje škole u zapadnom dijelu Sidneja, rekla je da su klimatske promjene najveća prijetnja po njenu generaciju i da političari treba da se probude pred ovim izazovom.

Thunberg: Suočavamo se sa klimatskom i ekološkom krizom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

XS
SM
MD
LG