Dostupni linkovi

Prekinut štrajk prosvjetara u USK, škola počinje u petak


Predstavnici Vlade USK i sindikata potpisuju dogovor o prekidu štrajka, Bihać
Predstavnici Vlade USK i sindikata potpisuju dogovor o prekidu štrajka, Bihać

Nastava u osnovnim školama na području Unsko-sanskog kantona (USK) počet će u petak (20. septembar), odnosno generalni štrajk prosvjetnih radnika USK, u kojem su od 2. septembra, bit će prekinut.

Ovo je rezultat današnjeg postignutog dogovora pregovaračkih timova Vlade USK i Sindikata obrazovanja USK, koji je rezultirao i potpisivanjem Sporazuma o prekidu štrajka, a nakon što su ga odobrile i sve Sindikalne podružnice.

Vlada je, kako su to Sindikati i tražili, dala garanciju da će osnovica za isplatu plata do kraja godine biti 302 maraka (oko 150 eura), kao i kod drugih budžetskih korisnika.

"Zadovoljni smo jer smo po prvi put u 20 godina uspjeli da se izborimo da imamo istu osnovicu kao drugi budžetski korisnici, da smo se izborili za ravnopravan status. Vlada je u konačnici udovoljila većini naših zahtjeva", kazao je predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK, Samir Faić.

Sporazumom je dogovoreno i da dio sredstva za razliku plata (drugi od zahtjeva Sindikata obrazovanja USK), koja se prosvjetarima duguju po osnovi važećeg Kolektivnog Ugovora (od septembra 2018. do jula 2019.) bude isplaćen već sutra (za četiri mjeseca) mjeseca, a od januara 2020. godine za svaki mjesec po jedna.

Vlada je udovoljila i trećem zahtjevu Sindikata, koji se odnosi na minuli staž, pa će se on sada zaposlenima u obrazovanju obračunavati kao ostalim budžetskim korisnicima (do sada im se računao samo staž proveden u prosvjeti).

Damir Omerdić, ministar obrazovanja u Vladi USK, izrazio je zadovoljstvo je jer je konačno postignut dogovor i jer će nastava i u osnovnim školama početi već od petka.

Protestno okupljanje koje je bilo zakazano za četvrtak (19. septembar) na gradskom trgu u Bihaću u 16 sati odgođeno je.

XS
SM
MD
LG