Dostupni linkovi

Skat: Ni Beograd ni Priština nemaju ništa od zastoja u dijalogu


Ambasador SAD Kajl Skat i predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Ambasador SAD Kajl Skat i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat, koji odlazi sa ove funkcije, ocenio je da ni Beograd ni Priština nemaju ništa od trenutnog zastoja u dijalogu i da bi rešenje ovog pitanja značilo veću stabilnost na zapadnom Balkanu.

On je naveo da će SAD nastaviti da ohrabruju povratak dijalogu, uz jasan stav da buduća vlada u Prištini mora da bude spremna da ukine tarife na srpsku robu, dok se od Beograda očekuje da preduzme korake ka normalizaciji odnosa.

Skat i predsednik Srbije Aleksandar Vučić saglasili su se na današnjem sastanku da nedavno imenovanje specijalnog izaslanika (američkog državnog sekretara za zapadni Balkan) predstavlja želju SAD da podrži dijalog Beograda i Prištine.

Iako za sada nema napretka u dijalogu, oni su zaključili da se može reći da ima sluha za interese Srbije i da oni moraju biti uključeni u moguće rešenje, koje, da bi bilo održivo, zahteva obostrani kompromis, ali i dobitak za Beograd i Prištinu, saopšteno je iz pres-službe predsednika Srbije.

Vučić, koji je ambasadora Skota primio u oproštajnu posetu, izrazio je nadu da je obostrana želja da se odnosi dve države vrate na nivo istinskog partnerstva, kakvi su bili i kakvi treba da budu.

On je zahvalio Skatu na medijskoj kampanji "Vi ste svet" koju vodi Ambasada SAD, a koja podseća na važne trenutke iz zajedničke istorije dve zemlje i to ne samo na savezništvo u ratovima, nego i na doprinos srpskih naučnika razvoju američkog svemirskog programa i druge uspešne primere saradnje.

Vučić je rekao da ceni podršku koju SAD pružaju Srbiji na evropskom putu, posebno kroz pomoć reformama u oblasti vladavine prava i javne administracije, kao i uspešnu vojnu saradnju.

XS
SM
MD
LG