Dostupni linkovi

MUP: Kineski policajci u Srbiji nemaju ovlašćenja, zlonamerne spekulacije


Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštilo je danas, povodom, kako je ocenilo, zlonamernih spekulacija, da kineski policajci u Srbiji neće primenjivati policijska ovlašćenja niti su opremljeni sredstvima prinude.

"Šest kineskih policijskih službenika u zajedničkim patrolama sa srpskim policajcima u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu pomagaće srpskim policajcima u komunikaciji sa kineskim državljanima koji borave u Srbiji, kao i svojim sunarodnicima u komunikaciji sa našim državnim organima", navodi se u saopštenju.

Kako je to ministarsvo istaklo, kineski policajci učestvuju u takvim zajedničkim patrolama i u drugim zemljama regiona i EU, kao što i srpski policajci učestvuju u sličnim patrolama u drugim zemljama.

Opozicioni pokret "Dosta je bilo" (DjB) ocenio je ranije danas da je sama najava da će širom Srbije združeno delovati mešovite patrole kineskih i srpskih policajaca izazvala konfuziju u javnosti da se postavlja pitanje zakonskih ovlašćenja po kojima državljani strane zemlje mogu da obavljaju tako važne poslove u Srbiji.

"Za svaku suverenu državu je nedopustivo da strani državljani patroliraju ulicama gradova u Srbiji, bez obzira na to da li se radi o Kini, Nemačkoj ili Egiptu. MUP ovu odluku pravda povećanjem broja kineskih turista, što zvuči krajnje neuverljivo. U Srbiji nema toliko turista iz Kine niti je zabeležno da oni prave bilo kakve probleme, za šta bi bilo potrebno dovoditi policiju iz Kine", ocenilo je Pokret "Dosta je bilo".

Zajedničke patrole biće obavljane u centralnoj Knez Mihailovoj ulici, na Kalemegdanu, Trgu Republike, Bloku 70 gde se nalazi kineski tržni centar i na aerodromu "Nikola Tesla".

XS
SM
MD
LG