Dostupni linkovi

Kongres SAD odao počast indijanskom poglavici Medvedu Koji Stoji


Povorka američkih Indijanaca, ilustrativna fotografija
Povorka američkih Indijanaca, ilustrativna fotografija

Američki Kongres je otkrio spomenik indijanskom poglavici Medvedu Koji Stoji (Standing Bear) i tako odao počast "heroju" čija je borba za sahranu sina u zemlji predaka u 19. veku dovela do toga da američki Indijanci budu priznati kao građani s građanskim pravima, prenosi AP.

U okviru ceremonije u Dvorani spomenika američkog Kongresa, demokratski i republikanski predstavnici i pripadnici plemena Ponka zajedno su juče otkrili statuu poglavice u ceremonijalnoj odori i sa tomahavkom u ruci.

Za to vreme su se izgovarale molitve i pevale pesme na jeziku Ponka.

Ulaskom Medveda Koji Stoji u "panteon američkih patriota" Amerikanci odaju počast "čoveku izuzetne hrabrosti" ali i "svim američkim Indijancima koji su se s nepravdom i netolerancijom suočili dostojanstveno i odlučno", rekla je predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

"Učinimo ovaj spomenik simbolom naše posvećenosti ispravljanju grešaka iz prošlosti", navela je Pelosi.

U Dvorani spomenika je predstavljeno svih 50 američkih saveznih država. Guverner Nebraske Pit Rikets izjavio je da je ta država odlučila da statuu nekadašnjeg državnog sekretara Vilijama Dženingsa Brajana zameni "herojem" Medvedom Koji Stoji.

"Medved Koji Stoji bio je jedan od najvažnijih lidera borbe za građanska prava u našoj zemlji ali skoro niko ne zna za njega, i nadamo se da ćemo to danas ispraviti", rekao je Rikets.

Nakon što su Ponke poslate daleko od svoje postojbine u Nebraski, Medved Koji Stoji se 1878. vratio da bi sina sahranio u zemlji predaka. Sin poglavice je, kao i veći deo plemena Ponka, umro od gladi ili bolesti u takozvanoj "Indijanskoj teritoriji" u Oklahomi u prvim mesecima posle prisilnog preseljenja.

Poglavica je uhapšen zbog napuštanja rezervata, ali je onda ušao u, prema rečima Nensi Pelosi, "istorijsku" pravnu bitku koja je dovela do "priznavanja svih američkih Indijanaca kao 'osoba u očima zakona', osoba koje imaju građanska prava prvi put u istoriji SAD". Pelosi je podsetila i na reči indijanskog lidera pred sudom - "Moja ruka nije iste boje kao vaša, ali ako je ubodem poteći će krv i osetiću bol. Moja krv je iste boje kao vaša. Bog me je stvorio, i ja sam čovek".

Liderka demokrata u Kongresu je dobila snažan aplauz kada je rekla da od januara u Predstavničkom domu prvi put u istoriji sede i dve Indijanke, Deb Haland i Šaris Dejvids.

XS
SM
MD
LG