Dostupni linkovi

Merkel i Brnabić: Kosovo jedina tačka nerazumijevanja


Ana Brnabić i Angela Merkel
Ana Brnabić i Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u srijedu u Berlinu da bi trebalo nastaviti proces rješavanja odnosa Srbije i Kosova i dodatno ga unaprijediti kako bi bilo postignuto rješenje, a nakon sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, koja je u službenoj posjeti Njemačkoj.

Merkel nije željela komentirati navode da bi Njemačka i Francuska mogle imenovati posebnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

Brnabić je rekla kako je pitanje Kosova jedina tačka nerazumijevanja i neslaganja Srbije i Njemačke, ali da je važno da se o toj temi razgovara, navodi se u saopćenju premijerke Srbije.

Ona je, povodom spekulacija da postoji određena ponuda Njemačke da Srbija prizna Kosovo, a da zauzvrat dobije veliku investiciju, naglasila da u tome nema apsolutno nikakve istine, takođe piše u saopćenju.

Razgovarale su i o situaciji u regiji, a Merkel je istakla kako je raduje što se Berlinski proces pokazao veoma korisnim te doveo do velikih mogućnosti i aktivnosti saradnje.

„Ako bi me pitali da nekako zaključim o čemu smo pričali i šta je bilo najvažnije, to je ekonomija i jačanje ekonomskih odnosa, evropski put Srbije i eurointegracije, dokle smo došli i šta još treba da uradimo i kako da ih ubrzamo, što je svakako važno i za cijeli Zapadni Balkan. Treća stvar je regionalna stabilnost i saradnja. Nema jake i stabilne Srbije i eurointegracija bez sigurnog i stabilnog Balkana“, rekla je Brnabić.

Dodala je kako evropske integracije ostaju strateški cilj Srbije i zamolila njemačku kancelarku za daljnju podršku Njemačke evropskom putu Srbije, zahvaljujući na dosadašnjoj političkoj, finansijskoj, tehničkoj i stručnoj pomoći na tom putu.

Kako je navela, cilj njene posjete Berlinu jeste da se učvrste odnosi dvije zemlje, naročito u oblasti ekonomije uz najavu da je vrijeme da se pokrene novi val njemačkih investicija u Srbiji.

Njemačka kancelarka je, pak, utvrdila kako je oko 400 njemačkih preduzeća aktivno u Srbiji i da u njima radi oko 60.000 zaposlenih.

XS
SM
MD
LG