Dostupni linkovi

Dodik: Lideri stranaka iz RS u subotu kod Vučića, entiteti da dogovore vraćanje nadležnosti


Milorad Dodik (u sredini) na pres-konferenciji

Član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da će u subotu u Beogradu biti održan sastanak predsjednika parlamentarnih političkih stranaka iz Republike Srpske (RS) sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"U subotu u 12 časova svi predsjednici parlamentarnih političkih stranaka iz RS-a će održati sastanak sa Vučićem i njegovim saradnicima kako bi ga upoznali sa ovom situacijom", kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma treba da zatraži izvještaj visokog predstavnika o njegovom radu i da ocijeni da li je taj rad bio u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH.

Prema njegovim riječima, Srbija treba da reaguje i, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, treba da se ogradi od visokog predstavnika i da zatraži ukidanje mandata OHR-a u BiH.

Istovremeno, Glavni odbor SNSD-a usvojio je u srijedu 64 zaključka o različitim oblastima kao osnovni osvrt na politička pitanja i stanje u Bosni i Hercegovini.

Milorad Dodik je na pres-konferenciji za novinare kazao da sve što je proizvedeno na osnovu bonskih ovlasti nije definitivno i da se o tome treba raspravljati jer Republika Srpska zajedno s Federacijom Bosne i Hercegovine može da raspravlja o svim tim pitanjima. Kako kaže, SNSD traži dijalog o zakonima koji su mijenjali sistem nadležnosti i doveli do toga da RS ostane bez nadležnosti.

Glavni odbor SNSD-a smatra da nema mogućnosti da se raspravlja o tome da se u Ustav BiH ugrade oblasti kao što su odbrana, sigurnost, pravosuđe i fiskalni sistem.

Sjednica Glavnog odbora SNSD-a
Sjednica Glavnog odbora SNSD-a

SNSD je, kako je kazao, odbacio sve namjere da se uspostavi Republika BiH sa teritorijalnom reorganizacijom koja se odnosi na glavni grad Sarajevo i dodao da to ugrožava mir u BiH i predstavlja urušavanje Dejtonskog sporazuma.

"Ako se situacije ne bude odvijala u smislu poštivanja izvornog Dejtona, onda se trebaju primjenjivati odredbe Ustava BiH koji čine sastavni dio, a to su Pakt o građanskim pravima i slobodama gdje je predviđeno da narodi imaju pravo na samoopredjeljenje", kazao je Dodik.

SNSD, prema njegovim riječima predlaže da se održi sjednica Narodne skupštine RS i da se na njoj utvrdi prijedlog da se sa Federacijom BiH razgovara o Zakonu o odbrani BiH, Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) i Zakonu o indirektnim porezima.

Dodik je rekao kako ova stranka predlaže da se oforme delegacije Narodne skupštine RS-a i Parlamenta Federacije BiH koje će raspravljati o zakonima za koje smatra da su preneseni s entiteta na državu.

"Ako se to odbije, Glavni odbor SNSD-a tražit će da se svi ti zakoni i odluke koje su donesene pod pritiskom visokog predstavnika pa čak i one koje su kasnije izglasane na Parlamentu ne smatraju i nisu validni", rekao je Dodik.

XS
SM
MD
LG