Dostupni linkovi

Veterinarska inspekcija: Nismo bili obavešteni o oduzimanju konja u romskom naselju


Ilustracija

Republička veterinarska inspekcija zvaničnim putem nije bila obaveštena o oduzimanju konja u romskom naselju Crvena zvezda u Nišu, niti su predstavnici te institucije bili prisutni kada je desničarska organizacija “Srbska čast” oduzela životinju vlasniku, rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Upravi za veterinu.

“Republička veterinarska inspekcija zvaničnim dopisima, putem pisarnice ili mejlom, nije obaveštena o oduzimanju konja u romskom naselju, niti je dobila prijavu ili dokaze o zlostavljanju konja. Republički veterinarski inspektori nisu prisustvovali oduzimanju konja, niti je to urađeno uz pravne akte Republičke veterinarske inspekcije”, navodi se u pisanom odgovoru Uprave.

Podsetimo, vođa desničarske organizacije "Srbska čast" Bojan Stojković je 14. septembra na internetu objavio snimak na kojem se vidi kako sa nekoliko osoba obilazi romsko naselje Crvena zvezda u Nišu tražeći vlasnika konja, koji je prethodno pretukao životinju.

Kada su ga pronašli, kako su rekli, konja su oduzeli ’za primer’ ostalim žiteljima naselja.

U razgovoru za RSE Stojković je tvrdio da je pre ulaska u naselje obavestio “udruženje Roma i Veterinarsku inspekciju”.

MUP: Policija uzela izjave od učesnika događaja

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) navodi u odgovoru za RSE da su pripadnici Policijske uprave u Nišu uzeli izjave od šesnaestogodišnjeg mladića i njegovog strica koji je vlasnik konja, kao i od tri osobe iz organizacije „Srbska čast“ koje su došle u njihovu kuću u romskom naselju u Nišu i uzeli životinju.

„Takođe, policija je uzela izjave i od još tri osobe iz organizacija za zaštitu životinja, koje su sa pripadnicima ’Srbske časti’ takođe došle u kuću u kojoj živi šesnaestogodišnji dečak. Policija je o svemu obavestila i Više javno tužilaštvo i Osnovno javno tužilaštvo koji su se izjasnili da im se dostavi izveštaj, što je policija i uradila 16. septembra“, navodi se u odgovoru iz MUP-a.

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu juče je u odgovoru za RSE navelo da primilo policijski izveštaj o tom događaju, te da će u narednih nekoliko dana doneti odluka o tome da li u radnjama nekog lica ima prekršajne ili krivične odgovornosti.

XS
SM
MD
LG