Dostupni linkovi

Kocijančič: Politički dijalog treba da se vrati u Skupštinu Srbije


Zastave NATO-a, Evropske unije i Srbije, ilustrativna fotografija
Zastave NATO-a, Evropske unije i Srbije, ilustrativna fotografija

Portparolka Evropske unije Maja Kocijančič je poručila svim relevantnim akterima u Srbiji da se svaka politička rasprava treba vratiti unutar Skupštine. Ona je naglasila da bi ulazak Srbije u Evropsku uniju bio uspešan, “to bi trebalo da bude nacionalni i inkluzivni projekat, sa pravilnim međupartijskim dijalogom o reformama u EU”.

S tim u vezi, Kocijančič je ohrabrila sve strane u Srbiji da stupe u dijalog radi pronalaženja zajedničkih rešenja.

“Svi akteri moraju učiniti sve što mogu kako bi održali političku raspravu tamo gde i pripada - u parlamentu. Višestranački dijalog treba podržati i održavati ga u Skupštini”, istakla je briselska portparolka u pisanom odgovoru.

Maja Kocijančič podseća da EU očekuje od vlasti u Srbiji da primene sve prioritetne preporuke OEBS-ove kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), kao što je zatraženo u poslednjem izveštaju Evropske komisije koji je objavljen u maju.

Istakla je i da je u ovom kontekstu bila i nedavna poseta delegacije iz Evropskog parlamenta, koja je imala za cilj da doprinese daljem jačanju političkog dijaloga, te je istovremeno izražena spremnost da se blisko sarađuje sa svim srpskim političkim strankama u Skupštini.

Ima li Srbija alternativu za EU?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:20 0:00

XS
SM
MD
LG