Dostupni linkovi

Senator Marfi: Vučić spreman na sporazum sa Kosovom, ljut zbog taksi


Američki senator Kris Marfi

Senator iz američke savezne države Konektikat Kris Marfi, koji je sa Ronom Džonsonom nedavno boravio u poseti Prištini i Beogradu, veruje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "spreman da sklopi sporazum sa Kosovom i da prizna njegovu nezavisnost, ali je trenutno ljut kao osica zbog takse od 100 odsto".

"Obojica ga ubeđujemo da se što pre vrati za pregovarački sto, a on nam navodi da će biti spreman da ponovo razgovara čim se takse ukinu", naveo je Marfi, u blogu objavljenim na sajtu Medium Corporation nakon završetka posete dvojice senatora Kosovu, Srbiji, Ukrajini i Nemačkoj.

"Naš sastanak s Vučićem je važan, jer Trampova administracija posvećuje malo pažnje još uvek tinjajućim sukobima na Balkanu. Naše posete mestima kao što su Beograd i Priština verovatno će ostati zabeležene kao posete američkih delegacija na najvišem nivou koje će ove zemlje doživeti za vreme Trampovog mandata. Važno je da Amerikanci posećuju mesta poput Srbije, koja takođe ima jake veze sa Rusijom, kako bi naš odnos sa njom opstao", ocenio je Marfi.

Senatori SAD sa predsednikom Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

"Kosovski čelnici", napisao je senator Marfi, "žale se kako je nesporazum između SAD i Evrope uticao na njihovu bezbednost".

"Centralno pitanje i Srbije i Kosova jesu pregovori da Srbija konačno prizna nezavisnost svoje mlade susedne zemlje. Da bi se postigao taj sporazum o priznavanju, to podrazumeva složene pregovore i ti su pregovori trenutno na čekanju jer je Srbija obustavila razgovore dok Kosovo ne obustavi spornu tarifu. Čelnici nam kažu da ovih dana Sjedinjene Države i Evropa dolaze u Prištinu i daju im različite savete kako da prekinu zastoj – ali ne znaju koga da poslušaju. Još grešaka iz problematične Trumpove spoljne politike", ocenio je.

Američki senatori: Podrška dijalogu Srbije i Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Prenoseći i ostale impresije iz Prištine, Marfi je napisao da je to jedan od njegovih "najdražih gradova u svetu", da je Kosovo "najmlađa država u Evropi, a ulice su pune energije i vitalnosti".

"U našoj državi (Konektikat) žive desetine hiljada (uglavnom Albanaca) imigranata iz ovog dela sveta, a mnogi uspešni Amerikanci albanskog porekla u našoj zemlji podržavaju škole i nevladine organizacije u mestima kao što je Priština. Oni koji su glasali za mene žele da budem snaga mira na Balkanu i zato sam ih poslušao", naveo je on u blogu.

Senatori Johnson i Murphy: Tu smo da podržimo građane Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

XS
SM
MD
LG