Dostupni linkovi

Blokada Rektorata BU: Sastanak rektorke i studenata završen bez dogovora


Zgrada Rektorata BU, 17. septembra
Zgrada Rektorata BU, 17. septembra

Sastanak rektorke Univerziteta u Beogradu Ivanke Popović i grupe studenata koji šesti dan drže u blokadi zgradu Rektorata završen je oko 11 časova – bez dogovora.

Predstavnica studenata Mila Jovanović rekla je da dogovor još uvek nije postignut i da se blokada nastavlja, a da će, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni za sedam dana, radikalizovati blokadu.

Na pitanje, šta bi predstavljala radikalizacija, Jovanović je rekla da će studenti o tome govoriti kada za to dođe vreme.

Studenti su rektorki ponovili zahtev da predloži premijerki Ani Brnabić za razrešenje ministra finansija Siniše Malog, do odluke nadležnih da li je plagirao doktorat.

“Čim rektorka to uradi u programu Radio televizije Srbije, mi smo spremni da prekinemo blokadu i napustimo zgradu”, rekla je Jovanović.

Grupa studenata takođe traži od uprave Rektorata da osudi upad, kako kažu, aktivista vladajuće Srpske napredne stranke, čiji je lider predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u zgradu Rektorata 13. septembra, kada je došlo do incidenta.

Rektorka Popović nije želela da daje izjave za medije nakon sastanka.

Ona je, u pratnji prorektorke Gordane Ilić Popov i studenta prorektora Danila Potparića, ušla danas oko 9 časova u zgradu Rektorata gde je i održan sastanak sa studentima.

U petak, 13. septembra, dan uoči 41. antivladinog protesta "1 od 5 miliona", studenti okupljeni u okviru te organizacije blokirali su zgradu Rektorata Univerziteta u Beogradu.

XS
SM
MD
LG