Dostupni linkovi

Potpredsednik parlamenta Venecuele pušten iz zatvora


Edgar Zambrano i Huan Gvaido

Potpredsednik venecuelanskog parlamenta Edgar Sambrano pušten je iz zatvora na osnovu sporazuma vlade osporavanog predsednika Nikolasa Madura i manjih opozicionih stranaka, rekao je poslanik Timoteo Sambrano.

"Proces oslobađanja političkih zatvorenika počinje, proslavljamo puštanje na slobodu našeg kolege Edgara Sambrana", naveo je poslanik na Tviteru.

Edgar Sambrano je uhapšen posle propale pobune protiv Madura 30. aprila.

Vrhovni sud pravde, blizak Maduru, naredio je oslobađanje opozicionog poslanika u okviru u ponedeljak potpisanih "parcijalnih sporazuma" vlade i manjih opozicionih stranaka, uprkos željama lidera opozicije i predsednika parlamenta Huana Gvaida.

Zahtev za puštanje Sambrana, uhapšenog u maju tokom spektakularne operacije u kojoj je korišćen i kran, učinjen je "kao rezultat parcijalnih sporazuma venecuelanske vlade i delova nacionalne opozicije", naveo je na Tviteru vrhovni tužilac Tarek Vilijam Sab.

Sambrano je uhapšen nakon pokretanja krivičnog postupka protiv njega i još 14 poslanika posle neuspele vojne pobune pod vođstvom Gvaida. Gvaido se u januaru na mitingu proglasio za predsednika države i priznale su ga SAD i još 50 zemalja.

Prema podacima lokalne NVO za ljudska prava Foro penal, u Venecueli postoji 478 "političkih zatvorenika" a od toga je 107 vojnika.

XS
SM
MD
LG