Dostupni linkovi

Nabil Karui i Kais Sajed u drugom krugu izbora u Tunisu


Nabil Karoui i Kais Sajed
Nabil Karoui i Kais Sajed

U drugi krug predsedničkih izbora u Tunisu i zvanično idu nezavisni profesor Kajis Sajed i medijski magnat koji je u zatvoru Nabil Karui, saopštila je danas državna izborna komisija (Isie).

Prema zvaničnim rezultatima Sajed je dobio 18 odsto glasova, a Karui 15 odsto, rekao je predsednik komisije Nabil Bafun na konferenciji za novinare.

Izlaznost na izborima, na kojima je bilo 26 kandidata, bila je 48 odsto.

Kandidat islimaističke partije Enahdha Abdelfatah Muru, je stigao treći sa 12 odsto glasova.

Kais Sajed je 61-ogodišnji ustavni pravnik koji ne pripada ni jednoj partiji. On je vodio kampanju od vrata do vrata i zalagao se za decentralizovanu demokratiju. Analitičari procenjuju da je naišao na podršku nezaposlenih mladih ljudi sa diplomama.

Nabil Karui, iako je nastao iz establišmenta, predstvlja se kao kandidat protiv sitema. On je osnivač Nesme, jedne od glavnih privatnih televizija u Tunisu. Protiv njega se vodi istraga za pranje novca i utaju poreza i u pritvoru je od 23. avgusta. On je vrlo popularan u siromašnim oblastima u centralnom delu zemlje gde je poslednjih godina organizovao dobrotvorne akcije o kojima je detaljno izveštavala njegova televizija Nesma.

Tunižani 6. oktobra imaju parlamentarne izbore kada će verovatno biti održan i drugi krug predsedničkih izbora, koji može biti 6. ili 13. oktobra.

XS
SM
MD
LG