Dostupni linkovi

S. Arabija: Proizvodnja nafte vraća se 'u normalu' do kraja septembra


Eksplozija u naftnom postrojenju, Saudijska Arabija
Eksplozija u naftnom postrojenju, Saudijska Arabija

Mreža za proizvodnju nafte Saudijske Arabije je u potpunosti osposobljena nakon napada proteklog vikenda koji su prepolovili proizvodnju nafte ove zemlje, rekao je ministar energije. Dodao je da će ova zemlja dostići cifru od 11 miliona barela dnevno do kraja septembra, a 12 miliona do kraja novembra, javlja Reuters.

Ministar energije, princ Abdulaziz bin Salman također je rekao, na konferenciji za novinare, da će proizvodnja nafte u oktobru biti 9,89 miliona barela po danu i da će najveći svjetski izvoznik nafte ovog mjeseca isporučiti svu naftu kupcima.

Rekao je da će Saudijska Arabija zadržati svoju ulogu sigurnog dobavljača globalnih naftnih tržišta, dodajući da je potrebno poduzeti stroge mjere kako bi se spriječili novi napadi.

„Još ne znamo zašto i ko stoji iza napada na Aramco“, izjavio je ministar

Direktor državne naftne kompanije Aramco Yassir al Rumayyan kaže da su još u procesu procjene radova na popravkama postrojenja, ali i da je Aramco „kompanija kojoj se može najviše vjerovati u svijetu“.

U eksplozijama nakon napada dronovima (bespilotna letjelica) na dva postrojenja saudijske državne naftne kompanije Aramco tokom vikenda prepolovljena je proizvodnja nafte, što je uticalo na porast cijena nafte u svijetu. Odgovornost za napad su preuzeli Huti, pobunjenici u Jemenu, koje podržava Iran.

SAD tvrde da iza napada stoji Iran, što Iran negira.

XS
SM
MD
LG