Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Johnson i Merkel o postizanju dogovora o Brexitu


Premijer Velike Britanije Boris Johnson i kancelarka Njemačke Angela Merkel

Britanski premijer Boris Johnson rekao je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel u utorak da će energično i odlučno raditi na postizanju dogovora o Brexitu i da će o tome govoriti u Ujecinjenim nacijama sljedeće sedmice, rekao je njegov glasnogovornik, javlja Reuters.

Poslije neprijatne posjete Luksemburgu u ponedjeljak, gdje su Johnsona izviždali demonstranti, a premijer Xavier Bettel ga kritikovao, britanski premijer je danas telefonski razgovarao sa Merkel, udvostručivši napore da osigura sporazum o izlasku iz Evropske unije.

"Premijer je ponovio da su se Britanija i EU saglasile da pojačaju napore za postizanje dogovora bez bekstopa (uveden da bi spriječio tvrdu granicu između Irske, članice EU i Sjeverne Irske poslije Brexita), što bi britanski parlament mogao da podrži, kao i da ćemo energično i odlučno raditi na tome da se to i ostvari prije 31. oktobra", saopćio je glasnogovornik Jonhsona.

To će biti tema razgovora i na predstojećoj Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku.

Johnson i Merkel su razgovarali i o napadu na saudijska naftna postrojenja i složili se da s međunarodnim partnerima treba da zauzmu zajednički odgovor.

Oni su poručili da treba smanjiti tenzije u regionu.

Johnson i Merkel su se usaglasili da treba ponuditi „kolektivni odgovor“ na prošlosedmične napade na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

"Što se tiče Irana, oni su potvrdili svoju posvećenost zajedničkom pristupu i važnosti izbjegavanja daljnje eskalacije napetosti u regiji", navedeno je.

XS
SM
MD
LG