Dostupni linkovi

Crnadak: Uradit ćemo sve protiv odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori


Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH
Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak razgovarao je danas u Banjaluci sa ministarkom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić o problemu odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Sastanak je održan u sklopu priprema za odlazak delegacije BiH koju predvodi ministar Crnadak na 53. generalnu konferenciju Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) u Beču, na kojoj će biti skrenuta pažnja na najavu Republike Hrvatske o skladištenju otpada iz Nuklearne elektrane Krško na samoj granici sa BiH.

˝I zato mislim da smo mi u prilici da u ovom slučaju ponudimo čvrste argumente, da ponudimo činjenice koje idu u našu korist, da ponudimo jedno vrlo konkretno i detaljno obrazloženje zašto to odlagalište ne treba da bude na Trgovskoj gori. Ne treba da bude tu gdje će ugroziti stotine hiljada ljudi, gdje će ugroziti stanovništvo Republike Srpske i Federacije BiH nego treba da se nađe neko bolje rješenje˝, rekao je Crnadak.

Crnadak ističe da bi najbolje rješenje bilo odlagalište u blizini nuklearne elektrane Krško o čemu će u narednom periodu razgovarati sa ministrima spoljnih poslova Hrvatske i Slovenije.

Također je najavio i da će sutra u Beču razgovarati i sa novim generalnim sekretarom Međunarodne agencije za atomsku energiju, Kornilom Ferutom o namjerama Hrvatske.

˝Ideja je, pošto se radi o novom čovjeku na čelu Međunarodne agencije za atomsku energiju, da i njega u direktnom razgovoru upoznamo sa ovim i upozorimo da je to veliki problem za nas i da BiH jednostavno mora ići do kraja sa ovim i da će iskoristiti apsolutno sve raspoložive mogućnosti i mjere da pokuša da do toga ne dođe˝, naglasio je Crnadak.

Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske upoznala je ministra sa svime onima što su entitetske vlasti uradile kako bi spriječile Hrvatsku da odlaže otpad uz rijeku Unu na granici sa BiH, istakavši da je u tom kontekstu nedavno donesena i odluka o proglašenju parka prirode Una.

Ona također ističe i da do sada na sve pokušaje komunikacije sa hrvatskim vlastima na ovu temu nije bilo odgovora.

Srebrenka Golić
Srebrenka Golić


˝Na pet urgencija odgovorili su nam samo jednom sa dvije rečenice da dokument Procjene uticaja na životnu sredinu još nije izrađen i ništa više. Ni zašto lokacija ni zašto nije neka druga lokacija˝, ističe Golić.

Osim toga, 30. septembra će biti održan zajednički sastanak predstavnika vlada Slovenije i Hrvatske na kojem se očekuje da bude donesena odluka o lokaciji za skladištenje otpada iz nuklearne elektrane Krško.

S obzirom na namjeru Hrvatske da radioaktivni otpad skladišti na području Trgovske gore, svega nekoliko stotina metara od rijeke Une i granice sa Bosnom i Hercegovinom, u Novom Gradu će 27. septembra biti organizovani veliki protesti protiv takve eventualne odluke.

NE nuklearnom otpadu Hrvatske
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:00 0:00

XS
SM
MD
LG