Dostupni linkovi

Savet Evrope u Beogradu: Alarmantno oživljavanje rasizma


Učesnici konferencije: "Borba protiv netolerancije i promocija jednakosti"
Učesnici konferencije: "Borba protiv netolerancije i promocija jednakosti"

Oživljavanje rasizma, ksenofobije i antisemitizma, stvaranje atmosfere netolerancije, primetno nasilje protiv migranata i propratni ponižavajući tretman su alarmantni, rekao je Tobias Flesenkemper, šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu na konferenciji "Borba protiv netolerancije i promocija jednakosti" kojom se obeležava 70 godina Saveta Evrope.

On je naveo da je podjednako alarmantan porast agresivnog nacionalizma i etnocentrizma, koji predstavljaju nove forme ispoljavanja ksenofobije.

„Ubeđeni smo da da ovakve manifestacije netolerancije predstavljaju pretnju demokratskim društvima, njihovim fundamentalnim vrednostima i podrivaju temelje evropskog konstrukta. Stoga, podvlačimo značaj solidarnosti koja mora da inspiriše sve članove društva kako bismo smanjili marginalizovanje i isključivanje iz društva“, poručio je Flesenkemper.

Netolerancija i diskriminacija zajednički su izazov svih, rekao je Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

On je naveo da se Srbija ozbiljno bavi ovim problemima i da postoji zakonski okvir koji sankcioniše podstrekivanje na nacionalnu, rasnu i versku mržnju i netoleranciju, te zabranjuje govor mržnje, poput Krivičnog zakonika i Zakona o zabrani diskriminacije.

Ali zakoni moraju da se primenjuju, poručio je šef Delegacije EU i naveo da je potrebno usvajanje akcionog plana za borbu protiv diskriminacije.

„Kada je Evropska komisija sačinila izveštaj u maju 2019., primetili smo da su govor mržnje i diskriminatorna terminologija u upotrebi, čak i u medijima, da se tolerišu, te da regulatorna tela i tužilaštvo retko na to reaguju“, podsetio je Fabrici.

On je naveo da Srbija nije u ovom smislu jedinstven slučaj.

„Reč je nažalost o fenomenu rasprostranjenom širom sveta, ali na ovome se mora raditi. Moramo biti odlučni i spremni da reagujemo na bilo koji oblik netolerancije u cilju zaštite ljudskih prava“, poručio je Fabrici.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je Srbija mnogo uradila na polju zaštite ljudskih prava i borbe protiv diskriminacije ali da ima još mnogo posla.

„Bez obzira na naš ogroman trud dese nam se situacije u kojima imamo pojavu ozbiljne diskriminacije nad Romima i Romkinjama, nad osobama sa invaliditetom, starim ljudima. Ako ste različiti u bilo kom smislu, da li ste siromašniji od nekog drugog, pojavljuje se netolerancija“, rekla je Mihajlović.

Ona kaže da je posebno brine pojava netolerancije među najmlađima, odnosno vršnjačko nasilje.

Novi francuski ambasador u Srbiji Jean-Louis Falconi, čija zemlja predsedava komitetom ministara Saveta Evrope, naveo je da Francuska želi da iskoristi to predsedavanje za promociju zaštite ljudskih prava.

"To se posebno odnosi na socijalna prava, a i na bavljenje novim izazovima vezanim za nove načine informisanja i komunikacija", rekao je Falconi.

On je najavio da će u Srbiji zajedno sa vlastima raditi na unapređivanju rodne ravnopravnosti da bi se izgradila mreža žena na visokim položajima.

Šefica vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović navela je da Srbija zajedno sa Savetom Evrope i delegacijom EU u Srbiji od 2016. sprovodi projekat vezan za borbu protiv diskriminacije u zemljama regiona i Turskoj.

XS
SM
MD
LG