Dostupni linkovi

Varvarsko ubistvo geja u Uzbekistanu


Telo Šokira Šavkatova pronađeno je u stanu u Taškentu nekoliko dana pošto je na Instagramu naveo da je gej.
Telo Šokira Šavkatova pronađeno je u stanu u Taškentu nekoliko dana pošto je na Instagramu naveo da je gej.

Nedavno ubistvo gej muškarca u Taškentu istaklo je loš položaj seksualnih manjina u Uzbekistanu. Aktivisti od vlasti traže zaštitu i dekriminalizaciju homoseksualnosti te ukidanje zakona iz sovjetskog vremena.

Brutalno ubistvo 25-godišnjeg geja u uzbekistanskoj prestonici Taškentu prošle nedelje povećalo je zabrinutost u lokalnoj gej i lezbejskoj zajednici, koja je uglavnom izopštena u toj većinski muslimanskoj centraloazijskoj državi, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Telo Šokira Šavkatova je pronađeno u stanu u Taškentu 12. septembra, samo nekoliko dana pošto je u postu na Instagramu naveo da je gej.

Policija je saopštila da je zadobio "nekoliko" rana nožem na "vratu i rukama", a jedan policajac je rekao da je njegov grkljan toliko duboko zasečen da mu je glava skoro odsečena.

Osumnjičeni star 28 godina je u pritvoru i optužen je za ubistvo s predumišljajem.

Mada policija navodi da je istraga u toku da se ustanove mogući motivi ubistva, lokalni aktivisti kažu da je napad bio čin mržnje prema seksualnim manjinama.

"To varvarsko ubistvo pokazuje očigledne znake homofobije", rekao je za RSE lokalni aktivista za LGBT prava.

"Ekstremno smo zabrinuti... i zahtevamo da vlada štiti seksualne manjene", rekao je aktivista, koji je iz bezbednosnih razloga govorio uz uslov da mu se ne navodi ime.

Oprečni opisi

Postoji, međutim, oprečni opis okolnosti ubistva Šavkatova. Jedan od njegovih prijatelja je tvrdio da je pre napada Šavkatov viđen u taškentskom noćnom klubu popularnom među članovima gej zajednice.

Prijatelj, koji je naveo samo svoje prvo ime Aziz, rekao je za RSE da su dva nepoznata čoveka 40-ih godina izvela Šavkatova pošto su mu se agresivno obratila.

Ostaje nejasno da li Šavkatov izveden silom ili je samovoljno izašao. Nekoliko sati kasnije njegovo telo je pronađeno u stanu u četvrti Junusobod u Taškentu.

"Dva muškarca koja su izvela Šokira Šavkatova iz noćnog kluba predstavila su se kao moralna policija", rekao je aktivista iz Taškenta, potvrdivši Azizovu verziju događaja.

Aktivisti su rekli da je policija upala u isti noćni klub 10. septembra – dan pre napada – i odvela oko 10 homoseksualaca.

Vlasti negiraju tu tvrdnju i traže od medija da ne šire neosnovane glasine koje mogu ljude dovesti u zabludu i diskreditovati policiju.

Policija je saopštila da je Šavkatova ubio čovek kojeg je upoznao na glavnoj ruskoj društvenoj mreži VKontakte. Identifikovala je napadača kao Odilžona, "privremeno nezaposlenog" stanovnika taškentske četvrti Olmazor.

Policija je u saopštenju navela da su se dva muškarca srela u stanu žrtve i izgleda posvađala. To je dovelo da Odilžon ubode Šavkatova "nekoliko puta" u vrat i ruke, dodaje se u saopštenju.

Policija je navela da su ubistvo prijavili susedi koji su primetili krv ispod vrata i pozvali hitnu pomoć.

Osumnjičeni je uhapšen uz pomoć informacija koje je dao vozač taksija, navodi se u saopštenju.

U saopštenju nije opisana ozbiljnost rana, ali je jedan policajac rekao za RSE da je glava žrtve skoro odsečena.

Zločin je biti gej

Homoseksualnost je u Uzbekistanu krivično delo s maksimalnom kaznom od tri godine zatvora.

Istaknuti član različitih LGBT zajednica te zemlje u avgustu je tražio od predsednika Šavkata Mirzijojeva da dekriminalizuje homoseksualnost.

U video apelu Šohruh Salimov je tražio od predsednika da ukine zloglasni Član 120 Krivičnog zakonika, koji se zove "Dobrovoljni seksualni odnos između dva muškarca".

Od predsednika, koji nikada javno nije govorio o homoseksualnosti, nije stigao nikakav odgovor.

Salimov, koji je tada bio u Turskoj, rekao je da se LGBT zajednice "suočavaju sa žestokim progonom" i tražio od Mirzijojeva da ih zaštiti.

Video apel je usledio pošto je policija u julu navodno uhapsila dva gej muškarca po zakonu o sodomiji u taškentskoj četvrti Čilonzor.

Ubrzo pošto je apel postavljen na internetu, uzbekistanska policija je navodno otišla u Salimovljevu porodičnu kuću u Taškentu i rekla njegovim roditeljima da ga vlasti traže.

Jedan sused je za RSE rekao da su Salimovljevi roditelji već bili pod "ozbiljnim pritiskom suseda" zbog seksualne orijentacije svog sina. "Dolazak policije u njihov dom je još jedan ogroman psihološki pritisak na porodicu", rekao je sused.

Aktivisti kažu da policija često ucenjuje gejeve da bi iznudila novac.

Članovi LGBT zajednice često se suočavaju s verbalnim i fizičkim zlostavljanjem. Pet ljudi je 2017. uhapšeno u regionu Fergana na istoku zemlje zbog brutalnih pretnji i premlaćivanja gej muškarca.

Policija je identifikovala napadače pošto su na jednoj društvenoj mreži objavili video snimak svog napada.

Savet UN za ljudska prava na sastanku u Ženevi 2013. pozvao je uzbekistansku vladu da ukine zakone o sodomiji iz sovjetskog vremena.

Član delegacije uzbekistanske vlade Abdukarim Šodiev je, međutim, odbacio poziv, navodeći da taj zakon održava uzbekistansku kulturu i tradiciju.

XS
SM
MD
LG