Dostupni linkovi

Vučić se sastao sa predsedavajućim Vojnog komiteta NATO


Sastanak Aleksandra Vučića i Stjuarta Piča
Sastanak Aleksandra Vučića i Stjuarta Piča

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se u utorak sa predsedavajućim Vojnog komiteta NATO, vazduhoplovnim maršalom Stjuartom Pičom i tom prilikom izrazio zadovoljstvo izgrađenim međusobnim poverenjem i dobrom saradnjom sa NATO, koja se razvija uz poštovanje vojne neutralnosti Srbije, saopštilo je Predsedništvo Srbije.

Pič je istakao značaj usaglašavanja novog ciklusa Individualnog akcionog plana partnerstva i naglasio da, kroz zajedničke aktivnosti sa NATO, Vojska Srbije jača svoju interoperabilnost.

Vučić je rekao da je prisustvo snaga KFOR na Kosovu garant bezbednosti, te je na tim snagama i odgovornost za reagovanje u kriznim situacijama. Stoga se još jednom založio za održavanje redovne komunikacije između Vojske Srbije i KFOR i naglasio potrebu brzog uspostavljanja kontakta u slučaju ugrožavanja bezbednosti na severu Kosova.

Vučić je ponovio da Srbija nastavlja da se zalaže za postizanje trajnog i održivog kompromisa u dijalogu sa Prištinom, jer je politika za koju se zauzima - politika mira, saradnje i stabilnosti u regionu, kao osnova ekonomskog i svakog drugog napretka.

Predsedavajući Političkom komitetu NATO, vazduhoplovni maršal Pič je Vučiću preneo pozdrave generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga i izrazio zadovoljstvo razvojem saradnje i brojem zajedničkih aktivnosti, istakavši značaj prošlogodišnje zajedničke vežbe o reagovanju u slučaju prirodnih katastrofa.

Pič je, takođe, podržao dijalog Beograda i Prištine, naglasivši da KFOR nastavlja da obavlja svoju misiju na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Maršal Pič pohvalio je profesionalno ponašanje Vojske Srbije u kriznim situacijama na Kosovu, saglasivši se da je pravovremena komunikacija najbolji odgovor, saopšteno je.

Dvojica sagovornika su sagledala situaciju u celom regionu Zapadnog Balkana i izrazili svoju zabrinutost zbog podizanja političkih tenzija, kao i nadu da će svi problemi biti rešavani mirnim putem, ističe se u saopštenju Predsedništva Srbije.

XS
SM
MD
LG