Dostupni linkovi

Afganistan: U eksploziji blizu predizbornog skupa ubijeno 30 osoba


Afganistanske specijalne snage, fotoarhiv
Afganistanske specijalne snage, fotoarhiv

U eksploziji u Afganistanu poginulo je 30, a ranjena najmanje 31 osoba u blizini izbornog skupa koji je u utorak u središnjoj provinciji Parvan održao afganistanski predsjednik, izjavio je zdravstveni zvaničnik, prenosi Reuters.

"Među njima su žene i djeca, a čini se da su većina žrtava civili. Hitna pomoć i dalje djeluje, a broj žrtava može biti veći", rekao je Abdul Kasim Sangin, šef pokrajinske bolnice.

Odgovornost za napad su preuzeli talibani.

Predstojeći izbori su prvobitno bili zakazani za april, ali su odloženi za 28. septembar kako bi se, između ostalog, omogućila obuka izbornog osoblja za novi biometrijski sistem i verifikovali glasački spiskovi.

Sadašnji predsjednik Ašraf Gani, koji se smatra favoritom, suočen je sa 16 drugih kandidata na ključnim izborima koji se održavaju dok se govori o mogućem mirovnom dogovoru s talibanskim ekstremistima i tekućoj pobuni u ratom razorenoj zemlji u kojoj su ove godine ubijene hiljade ljudi.

Mirovni pregovori koje vodi SAD s talibanima imaju za cilj okončanje skoro 18-godišnjeg rata SAD-a, Zapada i afganistanskih snaga protiv talibana i drugih muslimanskih ekstremističkih grupa koje se bore za kontrolu nad zemljom.

Neki analitičari su čak sugerisali da bi mirovni dogovor s talibanima mogao završiti sporazumom o podjeli vlasti s tom ekstremističkom grupom koji bi doveo do odlaganja ili čak otkazivanja izbora 28. septembra.

XS
SM
MD
LG