Dostupni linkovi

Cijene nafte skočile su za otprilike 12 posto


ilustrativan fotografija
ilustrativan fotografija

Cijene nafte skočile su za otprilike 12 posto u ponedjeljak, nakon napada na postrojenja sa sirovom naftom Saudijske Arabije, koji je preko vikenda prepolovio proizvodnju i pojačao zabrinutost da se mogu dogoditi odmazdne akcije na Bliskom istoku, piše Reuters.

Cijene su u početku porasle za oko 20 posto u nedjelju navečer, dok je cijena sirove nafte Brent zabilježila u ponedjeljak, rast na 19,5 posto, što je najveći rast nakon zalivske krize 1990-1991. Prije toga veliki broj država najavio je da će iskoristiti hitne zalihe kako bi svijet snabdijevao naftom.

Saudijska Arabija je najveći svjetski izvoznik nafte i sa svojim relativno velikim rezervnim kapacitetima desetine godina je najveći snabdjevač.

Napad na proizvođače sirove prerade nafte u državi Abqaiq i Khurais u državnom vlasništvu smanjio je proizvodnju za 5,7 miliona barela dnevno i doveo u pitanje njegovu sposobnost da održi izvoz nafte. Kompanija, kako navodi Reuters, nije dala vremenski rok za potpuno nastavljanje proizvodnje.

Dva izvora kazala su kako bi se za puni povratak u normalnu proizvodnju "mogao potrajati mjesecima".

"Napad na proizvodne pogone Saudijske Arabije izložio je njihovu ranjivost i kao rezultat toga, tržište nafte sada predstavlja cijene u dodatnim geopolitičkim i sigurnosnim rizicima", rekao je Endi Lipov (Andy Lipow), predsjednik Lipov Oli Asociacije (Lipow Oil Associates) u Houstonu.

Izvoz saudijske nafte biće nastavljan normalno, dok kraljevstvo dolazi do zaliha iz svojih velikih skladišta, rekao je za Reuters izvor za industriju upoznat sa događanjima, te dodao da napad izaziva zabrinutost koliko dugo će kraljevstvo moći održavati isporuke nafte.

Veliki uvoznici saudijske sirove nafte, poput Indije, Kine, Japana i Južne Koreje, bićenajranjiviji za bilo kakve poremećaje u isporuci. Južna Koreja je već rekla da će razmotriti oslobađanje nafte iz svojih strateških rezervi.

XS
SM
MD
LG