Dostupni linkovi

SDA odbacila kritike zbog Deklaracije


Jedan od prethodnih kongresa SDA u Sarajevu, arhivska fotografija
Jedan od prethodnih kongresa SDA u Sarajevu, arhivska fotografija

Sve što je o ustavnoj reformi u BiH napisano u Programskoj deklaraciji Stranke demokratske akcije (SDA) usvojenoj na 7. Kongresu, stajalo je i u programskim deklaracijama usvojenim na kongresima SDA 2009. i 2015. godine, saopćili su danas iz te stranke povodom kritika koje su upućene na njihov račun.

SDA je na kongresu u nedelju izabrala Bakira Izetbegovića ponovo za predsjednika, ali je najviše reakcija bilo na Programsku deklaraciju prema kojoj bi Bosna i Hercegovina bila definisana kao regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, sa tri nivoa vlasti- državnim, regionalnim i lokalnim, i u kojoj bi bio jedan predsjednik.

Iz stranke se pitaju zašto su se iz Republike Srpske i susjedne Srbije baš sada sjetili da dovedu u pitanje nešto što je već decenijama jasan stav SDA i legitiman politički cilj.

"Odbacujući neosnovane napade i pritiske, istovremeno podsjećamo i na deklaraciju sabora SNSD-a (Saveza nezavisnih socijaldemokrata), u kojoj su kao cilj iznijeli otcjepljenje RS-a, kao i na deklaraciju SNS-a iz 2013. u kojoj su kao cilj iznijeli pripajanje RS-a Srbiji. Upravo su te dvije deklaracije, u kojima se najavljuju napadi na suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kroz jednostrana narušavanja Dejtona, najveće prijetnje miru i stabilnosti u BiH i na Zapadnom Balkanu."

Iz SDA tvrde da nikome ne prijete, niti misle do svog cilja - Republike Bosne i Hercegovine, države ravnopravnih građana - doći neustavnim, jednostranim i nelegalnim potezima.

"Važeći Ustav BiH nalaže da je za ustavnu reformu potrebna dvotrećinska i entitetska većina, u Parlamentarnoj skupštini BiH, i to je jedini put za promjenu uređenja BiH, što SDA savršeno razumije. Istovremeno, vjerujemo da će vremenom sve više ljudi širom BiH, među svim narodima, shvatiti da je najbolje da BiH bude uređena, po ugledu na razvijene zemlje EU, kao država ravnopravnih građana. Radit ćemo, sa svim političkim snagama koje imaju istu viziju BiH, na promoviranju i jačanje te ideje, sve dok u Parlamentarnoj skupštini BiH ne budemo imali potrebnu dvotrećinsku i entitetsku većinu", saopćeno je iz Stranke demokratske akcije, prenose bh. mediji.

Na adresu SDA su stigle brojne osude zbog usvojene Deklaracije koja, između ostalog, dugoročno predviđa izmjene Ustava, i drugačije uređenje države. Iako je predsjednik stranke Bakir Izetbegović na Kongresu naznačio kako nešto tako neće biti moguće bez saglasnosti političkih predstavnika druga dva naroda - SDA je optužena za grubo narušavanje Dejtona.

XS
SM
MD
LG