Dostupni linkovi

Saied i Karoui vode u trci za predsjednika Tunisa


predsjednički izbori u Tunisu
predsjednički izbori u Tunisu

Djelimični rezultati predsjedničkih izbora u Tunisu, pokazali su da dva politička autsajdera vode u trci za predsjednika Tunisa.

Sa 27% prebrojanih glasova, nezavisna izborna komisija rekla je da u trci za predsjednika vode, vođa konzervativnog prava Kais Saied i pritvoreni medijski magnat Nabil Karoui.

Ako se njihova vođstvo održi, piše agencija Reuters, to bi predstavljalo potres u tuniskoj politici i snažno odbacivanje sukcesivnih vlada koje su se borile za poboljšanje životnog standarda ili okončanje korupcije.

Ako niko od kandidata ne bude osvojio više od 50 posto glasova u prvom krugu izbora, biće održan drugi krug glasanja. Pravo glasa ima sedam miliona glasača.

Karoui već godinama koristi svoju televizijsku stanicu Nessma i dobrotvornu ustanovu koju je osnovao nakon što mu je sin umro kako bi se predstavio kao prvak siromašnih, dok ga njegovi kritičari opisuju kao ambicioznog, beskrupuloznog populistu, navodi agencija.

Saied, je društveni konzervativac koji podržava vraćanje smrtne kazne i odbacuje jednako nasljeđivanje muškaraca i žena, njegov glavni fokus je decentralizacija u zemlji u kojoj tradicionalno prevladavaju političari koji žive u glavnom gradu.

U 9.30 sati, kako javlja Reuters, prenoseći službene podatke, Saied je imao 19 posto, a Karoui je bio na drugom mjestu sa 15 posto glasova, dok je umjereni kandidat islamističke stranke Ennahda Abdelfattah Mourou imao 13 posto glasova.

U nedjelju navečer Saied je, u radijskom intervjuu, opisao svoje vođstvo "poput nove revolucije", osvrćući se na ustanak u Tunisu iz 2011. koji je donio demokratiju i pokrenuo pobune Arapskog proljeća u drugim zemljama.

Izbori za parlament Tunisa, koji ima više ovlasti od predsjednika, počinju 6. oktobra, a zvaničnik Ennahde izjavio je da je stranka sada fokusirana na to i da je još uvijek opredijeljena da podijeli vlast sa drugim velikim strankama.

XS
SM
MD
LG