Dostupni linkovi

Erdogan, Putin i Rohani na samitu o Siriji


Vladimir Putin, Hasan Rohani i Redžep Tajip Erdoan (arhivska fotografija)
Vladimir Putin, Hasan Rohani i Redžep Tajip Erdoan (arhivska fotografija)

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan danas će se sastati s kolegama iz Rusije (Vladimirom Putinom) i Irana (Hasanom Rohanijem) u Ankari, gde će biti održan novi tripartitni samit o Siriji na kome se očekuje da će glavna tema biti ofanziva sirijskih vladinih snaga na poslednje uporište pobunjenika u Idlibu.

Cilj današnjeg samita je da se razmotre dogadjaji u Siriji, posebno u Idlibu ali i zajednički koraci u narednom periodu da bi se prekinuo sukob i stvorili potrebni uslovi za dobrovoljni povratak izbeglica i pronalaženje političkog rešenja, navelo je tursko predsedništvo u saopštenju.

Prekid vatre je na snazi uprkos nekim prekršajima, kao kada je prošle nedelje stradalo šest osoba. Veliki sukob u Idlibu pokrenuo je mogućnost masovnog priliva izbeglica u Tursku, u kojoj već boravi 3,6 miliona sirijskih izbeglica.

Prošle godine Rusija i Turska potpisale su sporazum o tampon zoni koji je navodno zaštitio Idlib od ofanzive vlade. Ankara ima 12 posmatračkih mesta u tom području kako bi je pomogla u njenom sprovođenju, međutim boji se da će sirijske snage, koje uživaju rusku vazdušnu podršku, napredovati u Idlibu. Stotine hiljada Sirijaca, od kojih su neki već raseljeni iz drugih delova zemlje razorene ratom, krenuli su prema granici Turske kako bi izbegli sirijske vazdušne napade, podržane od Rusije.

Ovo je peti samit triju zemalja o sirijskom građanskom ratu od novembra 2017. godine.

XS
SM
MD
LG