Dostupni linkovi

Ministri EU podržali pojednostavljivanje fiskalnih propisa


Eurocent

Ministri finansija Evropske unije (EU) podržali su pojednostavljenje fiskalnih propisa Unije da bi bili transparentniji i više predvidivi, ali smatraju da je potrebno još rada prije nego se bilo kakve promjene usaglase, prenosi Rojters.

Potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis rekao je nakon sastanka ministara da su u načelu prihvatili ideju koju je predložio nezavisni Evropski fiskalni odbor (EFB) o fokusiranju na propise koji se tiču duga i vladine potrošnje.

On je na konferenciji za novinare istakao naveo da mnoge zemlje članice govore u prilog pojednostavljivanju propisa radi veće transparentnosti i predvidivosti.

Fokusiranjem na javni dug i potrošnju vlade težište će biti na lako uočljivim parametrima, nad kojima ministri finansija imaju kontrolu.

Fokus pravila sada je strukturni deficit, vještački izračunat parametar koji se često revidira i nad kojim ministri nemaju uticaj.

"Potrebna nam je dodatna analiza i diskusija, što Komisija mora da isporuči do kraja godine", rekao je Dombrovskis.

Propisi EU, prvobitno osmišljeni 1997. godine, poznati pod nazivom Sporazum o stabilnosti i rastu ograničavaju pozajmljivanja u ekonomskoj uniji zemalja koje dijele valutu, ali su države i dalje suverene kada se radi o državnom dugu i deficitu.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG