Dostupni linkovi

Američki razarač u blizini spornih ostrva u Južnokineskom moru


Razarač američke mornarice prošao je danas u Južnom kineskom moru nedaleko od ostrva na koje pravo polaže Kina, saopštila je američka vojska.

Plovidba ovim prometnim vodenim putem je povod za sve učestalije sporove u američko-kineskim odnosima, koji obuhvataju trgovinski rat, američke sankcije protiv kineske vojske i odnose SAD sa Tajvanom.

Portparolka američke Sedme flote Rijen Momsen rekla je da se razarač "Vejn Mejer" tokom operacije suprotstavio teritorijalnim pretenzijama Kine na okolinu Paraselskih ostrva, na koje pravo polažu Vijetnam i Tajvan.

"Kina pokušava da položi pravo na sve više ostrva, teritorijalnih pomorskih puteva, ekskluzivnih ekonomskih zona i kontinentalnih delova nego što je navedeno u međunarodnom pravu", ističe Momsenova.

Vašington optužuje Peking zbog, kako navodi, militarizacije Južnokineskog mora gradnjom vojnih instalacija na veštačkim ostrvima i grebenima u spornim vodama.

Pretenzije Kine u Južnokineskom moru, kroz koje cirkuliše trgovinski transport vredan pet hiljada milijardi godišnje, osporavaju Bruneji, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam.

Peking ističe da je gradnja veštačkih ostrva i vojnih instalacija nužna za samoodbranu te da su SAD odgovorne za rastuće tenzije zbog slanja ratnih brodova i aviona u blizini teritorije na koju Kina polaže pravo.

XS
SM
MD
LG