Dostupni linkovi

Vrhovni sud Turske naredio oslobađanje novinara Džumhurijeta


Novinari i aktivisti zahtevali oslobađanje novinara ispred suda, Istanbul
Novinari i aktivisti zahtevali oslobađanje novinara ispred suda, Istanbul

Vrhovni apelacijski sud Turske naredio je u četvrtak puštanje šest bivših zaposlenika opozicionog lista Džumhurijet (Cumhuriyet) koji su u zatvoru zbog optužbi vezanih uz terorizam, izjavila su dva odvjetnika novina.

Odluka najvišeg suda da novinari trebaju biti pušteni obvezujuća je, a odvjetnici su za Reuters rekli da očekuju da će ona biti provedena odmah.

Novinari koji bi trebali biti pušteni na slobodu su Hakan Kara, Mustafa Kemal Gungor, Guray Oz, Onder Celik, Bulent Utku i karikaturist Musa Kart. Oni su osuđeni na manje od pet godina zatvora, što obično dovodi do uslovne kazne na turskim sudovima.

Očekivano je da bivši računovođa, Emre Iper, neće biti pušten na slobodu, saopštili su odvjetnici.

Novinari su optuženi da podržavaju zabranjenu Radničku partiju Kurdistana (PKK), zabranjenu ljevičarsku Revolucionarnu narodnooslobodilačku stranku-front (DHKP-C) i mrežu islamskog propovjednika sa sjedištem u Sjdinjenim Državama, Fethullaha Gulena, za kojeg Turska smatra da se nalazio iza neuspjelog pokušaja državnog udara 2016. godine. Gulen, s druge strane poriče bilo kakvu umiješanost.

Novinari su ranije bili nakratko oslobođeni tokom žalbe na svoje presude, koje je u februatu podržao sud u Istanbulu. Potom su vraćeni u zatvor u blizini Istanbula kako bi odslužili ostatak kazne. Odvjetnici Džumhurijeta očekuju da bi novinari trebali biti oslobođeni tokom dana u četvtak.


XS
SM
MD
LG