Dostupni linkovi

Orban se nada boljim odnosima sa novom Evropskom komisijom


Mađarski premijer Viktor Orban
Mađarski premijer Viktor Orban

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u četvrtak kako je optimističan da će nova Evropska komisija poboljšati veze s istočnim članicama Evropske unije koje su sada opterećene nesuglasicama oko migracija i multikulturalizma.

Četiri zemlje iz Višegraske grupe, Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka, često su bile u sukobu sa odlazećim predsjednikom Evropske komisije Jean Claude Junckerom, naročito po pitanju upravljaju migracijama.

Istočne članice EU koje, za razliku od zapadnih članica, nemaju velikog iskustva u prihvatanju velikog broja imigranata, uspješno su se odupirale planu Komisije za raspodjelom tražitelja azila među državama članicama EU.

"Optimističan sam. Nova Komisija, ponašanje novog povjerenstva, imenovanje novog povjerenstva, sve to će odrediti koliko će narednih pet godina biti uspješno" rekao je Orban tokom sastanka Višegradske grupe za zemljama Zapadnog Balkana koji je održan u Pragu.

On je optužio odlazeći sastav Komisije da provodi politike koje se temelje na 'primimo migrante, gradimo multikulturalizam' ideji, dodavši da su se Mađarska i njezini susjedi protivili ovom pristupu, prenosi Reuters.

Orban, koji se također u više navrata sukobljavao sa Briselom zbog reformi mađarskog pravosuđa, neovisnosti medija i akademskih institucija, rekao je da nova Komisija ne smije pokušati "nametnuti nam stvari koje naši građani ne žele".

XS
SM
MD
LG