Dostupni linkovi

Johnson negirao da je lagao Kraljici za razloge suspenzije parlamenta


Britanski premijer Boris Johnson

Britanski premijer Boris Johnson negirao je da je lagao kraljici Elizabeti za razlog suspenzije parlamenta na pet sedmica nakon što je sud presudio da je njegova odluka bila nezakonita.

Parlament je privremeno suspendiran početkom sedmice a zastupnici se vraćaju na svoje pozicije 14. oktobra.

Za ovaj premijerov potez njegovi protivnici tvrde da ima za cilj da osujeti njihove pokušaje da pomno prouče njegove planove za izlazak iz Evropske unije i omogući mu da se ostvari izlazak iz Unije bez sporazuma 31. oktobra.

Najviši apelacijski sud u Škotskoj presudio je u srijedu da suspenzija nije zakonita i da sprečava rad parlamentarnih zastupnika, što je navelo Johnsonove protivnike da ga optuže da je lagao kraljicu za razlog suspenzije.

Johnson je u četvrtak rekao da te tvrdnje "apsolutno nisu" istinite. Johnson tvrdi da je parlament suspendovan kako bi se omogućilo vladi da predstavi svoj zakonski program.

Sa manje od 50 dana do datuma zakazanog za izlazak Velike Britanije iz Unije, vlada i parlament nalaze se u zamrznutom konfliktu oko budućnosti Brexita, gdje moguće opcije variraju od izlaska bez dogovora pa sve do novog referenduma.

XS
SM
MD
LG