Dostupni linkovi

Han kritikovao vladinu podjelu stanova u Crnoj Gori


Odlazeći Evropski komesar za proširenje Johanes Han
Odlazeći Evropski komesar za proširenje Johanes Han

Odlazeći Evropski komesar za proširenje Johanes Han, u intervjuu za podgorički list Vijesti, problematizovao je praksu crnogorske vlade da iz državnog budžeta javnim funkcionerima, po ekstra povoljnim uslovima, dodjeljuje stanove ili kredite za njihovu kupovinu.

“Takva praksa ne postoji ni u jednoj članici Evropske unije (EU)” poručio je Han koji će ubuduće kao član Evropske komisije pokrivati funkciju komesara za budžet i ljudske resurse.

Vladina politika raspodjele stanova javnim funkcionerima u Crnoj Gori, prema Hanovim riječima, nije kompatibilna sa principima javne administracije kojima su se države u procesu proširenja obavezale i zadire u samu srž vladavine prava.

Podsjetimo, 'afera stanovi' buknula je na crnogorskoj javnoj sceni nakon što je 10. avgusta premijer Duško Marković, pritisnut zahtjevima opozicije u parlamentu, skinuo oznaku tajnosti sa spiska 95 povlašćenih funkcionera, koji su od 2016. godine ili dobili stanove ili kredite za njihovu kupovinu, po gotovo simboličnim sumama.

Neki od njih, prema tvrdnjama medija i nevladinih organizacija, koje nijesu demantovali, imali su već riješeno stambeno pitanje ili su već dobijali povlašćene kredite u te svrhe.

Među njima su se našli sudije Ustavnog i Vrhovnog suda, tužioci, pojedini ministri, pripadnici državne administracije.

Na to su žestoko reagovali u političkoj opoziciji i dijelu civilnog sektora, vidjevši u tome vide razmjere ogromne korupcije i pokušaja izvršne vlasti da utiče na odluke institucija iz drugih grana vlasti, koje nadziru i kontrološu rad vlade.

Sa druge strane, aktuelni premijer Duško Marković, poručio je da će Vlada nastaviti takvu politiku za koju tvrdi da je u skladu sa zakonom.

U isto vrijeme nevladina organizacija MANS (Mreža za afirmaciju nevladinog sektora) očekuje da će Markovićeva vlada biti prinuđena da objavi i spiskove onih javnih funkcionera koji su prije 2016. godine, odnosno za vrijeme mandata bivšeg premijera Mila Đukanovića, stambeno obezbijeđeni.

XS
SM
MD
LG